single.php
. . . opvoeding Advies alcoholgebruik jongeren

Advies alcoholgebruik jongeren

Vanaf 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol verkocht worden. Voor sterke drank (meer dan 15% alcohol)  bestond deze leeftijdsgrens van 18 jaar al, vanaf 2014 gaat deze grens ook gelden voor zwak alcoholhoudende drank (wijn en bier).

Jongeren onder de 18 jaar

Voor jongeren is er géén veilige grens aan te geven. Doordat we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol en jongeren ook met zwak alcoholhoudende drank geneigd zijn tot binge drinken (veel drinken in korte tijd) , heeft de overheid besloten om de leeftijdsgrens óók voor zwak alcoholhoudende dranken op te hogen naar 18 jaar.

Jongeren onder de 18 jaar kunnen dus beter geen alcohol drinken en dit ook niet aan elkaar aanbieden. Alcoholgebruik brengt voor jongeren te veel acute gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren, leiden tot verminderde leer- en schoolprestaties en tot een verhoogd risico op verslavingsproblemen op latere leeftijd. Volwassenen zouden jongeren onder de 18 jaar geen alcohol aan moeten bieden, ook niet in een thuissituatie.

Jongeren van 18 jaar en ouder

Dat alcohol vanaf 18 jaar gekocht en gedronken mag worden, betekent natuurlijk niet dat je het moet drinken. Hoe langer het eerste gebruik wordt uitgesteld hoe beter. Met 18 jaar zijn de hersenen nog niet volgroeid, dat duurt nog een aantal jaren. Het beste is daarom om nog geen alcohol te drinken. Wie voor het eerst alcohol drinkt, moet er bovendien rekening mee houden dat het lichaam (nog) niet gewend is aan alcohol. Het advies is om niet meer dan af en toe een glas te drinken. Je weet namelijk nog niet hoe je op alcohol reageert, zowel lichamelijk als geestelijk.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top