Antwoord

Categorie
Verslaving
Ingestuurd op
8-apr-2001

Vraag:

Wat is een kwartaaldrinker?

Antwoord:

Het zogenaamde “kwartaaldrinken” komt vaker voor. De officiële benaming is: dipsomanie. Het is zeker een teken van een alcoholprobleem. Als “kwartaaldrinker” ben je op een moment niet meer de baas over je alcoholgebruik. Er is niet veel te zeggen over de mogelijke oorzaken van het kwartaaldrinken. Mogelijk liggen er periodiek optredende depressies aan ten grondslag, een andere mogelijkheid is dat iemand maandenlang een bepaalde spanning opbouwt die door het kwartaaldrinken ontladen wordt. Wat ook de eventuele achterliggende oorzaak is: het is belangrijk  om te leren om  op tijd de signalen op te pakken dat  de behoefte om veel te gaan drinken eraan zit te komen, zodat iemand op tijd maatregelen kan nemen om de eventuele “schade “te beperken. Het kan ook belangrijk zijn te leren om op een andere manier om te gaan met een eventuele depressie of te leren om spanning niet op te bouwen.

Omdat het om een ingewikkeld fenomeen gaat en het lijkt alsof het kwartaaldrinken iemand ineens overkomt, raden we aan om hiervoor een beroep te doen op de Instelling voor Verslavingszorg bij u in de buurt.
Voor meer informatie of voor het nummer van de Instelling voor verslavingszorg, kunt u bellen met een medewerker van de Alcohol Infolijn. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op nummer 0900 500 20 21

 


Zoek opnieuw
Stel uw vraag