single.php
. . . zwanger Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Wat is het drinkadvies?

Drink niet. Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby helemaal geen alcohol drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. De risico’s en de ernst van de schade nemen toe naarmate je vaker drinkt en naarmate je per keer meer drinkt. Maar geen enkele hoeveelheid is veilig.

Waarom niet drinken?

Stel je voor dat je zwanger bent en alcohol gedronken hebt. Dan is de verhouding tussen alcohol en bloed in jouw lichaam bijna hetzelfde als in het lichaam van je baby.
Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je  zwanger bent. Wat als je toch gedronken hebt?

Wat zijn de risico’s?

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid die je drinkt. Of van wat er in het lichaam van het kind ontwikkeld wordt op het moment dat jij drinkt. De belangrijkste risico’s zijn:

Download de brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap’.

Gratis online cursus: Alcoholvrij zwanger

Alcoholvrij Zwanger is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen die alcohol gebruiken. De cursus geeft antwoord op de vragen:

  • Waarom is een alcoholvrij zwangerschap het beste voor je baby?
  • Hoe kun je zorgen voor een alcoholvrij zwangerschap?
  • Waar moet je op letten als je borstvoeding geeft?
Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top