single.php
. . . wet Ik vermoed dat iemand die beloofde te stoppen, toch weer drinkt. Hoe pak ik dit aan? En hoe maak ik dit bespreekbaar?

Ik vermoed dat iemand die beloofde te stoppen, toch weer drinkt. Hoe pak ik dit aan? En hoe maak ik dit bespreekbaar?

Een werknemer van mij heb ik, naar aanleiding van een voorval, erop gewezen dat hij een alcoholprobleem heeft. Hij heeft dit toegegeven en zou stoppen met drinken. Nu heb ik het vermoeden dat hij weer stevig drinkt, maar dit is moeilijk te bewijzen. Hoe pak ik dit aan en maak ik het bespreekbaar?

We raden u aan om duidelijk te zijn in uw rol en verantwoordelijkheden als werkgever. Dit maakt het tegelijkertijd ook moeilijk voor uw werknemer om open zijn drankgebruik met u te bespreken. Als hij namelijk teveel drinkt, en dit niet verantwoord is met het werk dat hij moet uitvoeren, dan zult u als werkgever maatregelen moeten treffen. U kunt dit met uw werknemer bespreken. Ook uw vermoeden  dat hij toch weer teveel drinkt. Als hij dit ontkent kunt u hem voorstellen om aan te tonen dat u het mis heeft. De werknemer kan dit doen, door op eigen initiatief geregeld een alcoholtest te doen. U mag hem dit niet zo maar opleggen. U doet er goed aan om de uitvoering van zijn werk te beoordelen. Als werkgever mag u zich formeel niet bemoeien met wat hij in zijn vrije tijd doet. Mocht hij in zijn vrije tijd teveel drinken, dan kunt u wel uw zorg daarover uitspreken. Iets anders is het als zijn werk lijdt onder zijn drankgebruik. U zult hem daar zeker op aan moeten spreken. U kunt met hem bespreken wat u verandert wil zien en op welke termijn en welke maatregelen u moet treffen als zijn werk er onder blijft lijden. Mogelijk kan de bedrijfsarts  een rol spelen in de verdere begeleiding van deze werknemer. We adviseren u om de afspraken die u maakt met uw werknemer op papier vast te leggen en voorlopig vervolgafspraken te maken, zodat u regelmatig met uw werknemer de stand van zaken kunt bespreken. Het is belangrijk om een verslag van deze besprekingen  vast te leggen. Mocht het tot een conflict komen c.q. tot een ontslagprocedure dan zijn geregistreerde gegevens van grote waarde. De werknemer heeft recht van inzage in deze gegevens. Klik hier voor meer informatie over alcohol en werk. Voor vragen en advies kunt u de Alcohol Infolijn bellen: 0900 1995 (10ct/pm).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven