Alcohol en epilepsie
Alcohol drinken kan extra risicovol zijn als je epilepsie hebt. Alcohol verandert hoe je hersenen met prikkels omgaan. Hierdoor kan je sneller een epileptische aanval krijgen.
Alcohol vergroot de kans op een epileptische aanval
Alcohol kan zorgen voor een epileptische aanval bij mensen die gevoelig voor epilepsie zijn. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s. Vanaf 2 glazen alcohol is de kans op epilepsie al groter.
Waarom is alcohol gevaarlijk bij epilepsie?
Alcohol verandert de prikkels in je hersenen. In het begin maakt het je rustig. Maar je hersenen worden actiever als je weer nuchter wordt. Sommige mensen met epilepsie kunnen met een kleine hoeveelheid alcohol al actievere hersenen krijgen. Hierdoor krijgen zij meer kans op een aanval. Maar de kans op een epileptische aanval is vooral groter als je veel drinkt. En als je vaak alcohol drinkt.
Epileptische aanval door alcoholontwenning
Als je vaak en veel alcohol drinkt kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je in 1 keer stopt. De ontwenning van alcohol kan voor een epileptische aanval zorgen. Dit heet een onthoudingsinsult. Ook bij mensen die nog nooit een epileptische aanval hebben gehad. Maar voor mensen met epilepsie is de kans op een aanval veel groter dan bij mensen zonder epilepsie. Als mensen een epileptische aanval krijgen doordat ze stoppen met drinken, gebeurt dat vaak in de eerste dagen na het stoppen1Zoals te lezen in dit onderzoek naar epileptische aanvallen uit 2018.
> Lees hier meer over het onthoudingsinsult
Let op: Heb je epilepsie? Drink je elke dag alcohol, en wil je daarmee stoppen? Overleg dan altijd met een arts. Een arts kan je helpen om de alcohol langzaam af te bouwen.
Alcohol samen met medicijnen voor epilepsie
Het advies van Nederlandse artsen is om weinig of geen alcohol te drinken als je medicijnen voor epilepsie gebruikt.
Alcohol en medicijnen voor epilepsie worden allebei door de lever afgebroken. Door alcohol kan de lever medicijnen soms minder goed afbreken. Soms kan je lever ook sneller de medicijnen afbreken. Dit kan ervoor zorgen dat de werking van medicijnen verandert. Dit vergroot de kans op bijwerkingen, zoals slaperigheid en sufheid. Je wordt dus sneller dronken als je ze allebei gebruikt. Hierdoor kan je minder goed bewegen, sneller vallen, en heb je sneller ongelukken.
Bij sommige medicijnen kan alcohol extra gevaarlijk zijn. Vraag bij je arts of apotheker naar de risico’s van alcohol met je medicijnen.
Heb je gedronken? En gebruik je medicijnen tegen epilepsie? Dan raadt het expertisecentrum voor epilepsie je af om auto te rijden2Lees er meer over op de website van SEIN.