single.php
. . . verslaving Is alcoholisme genetisch bepaald?

Is alcoholisme genetisch bepaald?

Is alcoholisme genetisch bepaald?

Er zijn waarschijnlijk wel genen die een rol spelen bij het ontstaan van alcoholisme, maar de genetische structuur alleen verklaart niet of iemand alcoholist wordt of niet.

Ook omgeving en allerlei andere factoren spelen een rol.
Iemand met een erfelijke belasting die op een onbewoond eiland woont, zal nooit alcoholist worden terwijl iemand die zonder erfelijke belasting opgroeit in een drankcultuur wel degelijk alcoholist kan worden.

Met andere woorden: genen alleen maken geen alcoholist. Daar is toch meer voor nodig.

Volgens sommige onderzoeken blijkt dat kinderen van alcoholisten vaker een afwijkend type gen hebben voor de dopamine-huishouding dan kinderen van niet alcoholisten. In uw vraag geeft u aan dat uw man en u matige drinkers zijn. Uw kind is dus geen kind van alcoholisten en zal naar alle waarschijnlijkheid ook geen afwijkend gen hebben voor de dopamine huishouding.

Het huidige onderzoek naar het kunnen voorspellen van alcoholisme bij kinderen richt zich overigens niet op erfelijkheid alleen, maar veel meer op het combineren van allerlei factoren (markers) die kunnen voorspellen of kinderen tot een hoge of lage risicogroep horen.

Daar horen erfelijke factoren bij, maar ook factoren die met opvoeding en milieu te maken hebben.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven