single.php
. . . verkeer Hoe verloopt de procedure bij een blaastest?

Hoe verloopt de procedure bij een blaastest?

Hoe verloopt de procedure bij een blaastest?

Een blaastest is routine-onderzoek van de politie. Betrokkenheid bij een ongeval of het vertonen van opvallend rijgedrag kunnen redenen zijn dat men moet blazen. Deze blaastesten geven aan of iemand te veel gedronken heeft om aan het verkeer deel te nemen. De wettelijke limiet is 220 ug/l (0,50 promille).

Bij 570 ug/l (1,3 promille), of bij een aanrijding, neemt de politie meteen het rijbewijs in. Ook bij herhaling gebeurt dit.

Indien dit het geval is wordt iemand meegenomen voor een nauwkeuriger ademanalyse-apparaat op het politiebureau. Hier moet men twee keer blazen. Het blaasapparaat geeft precies aan hoeveel men gedronken heeft. Er vindt een afronding naar beneden plaats in het voordeel van degene die moet blazen. De blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.

Iedereen is verplicht om te blazen. Bij weigering wordt een proces-verbaal opgemaakt. Indien men het niet eens is met de uitkomst van de blaasproef kan men, op eigen kosten, een bloedproef ondergaan. Dit moet dan wel op korte termijn. Voor de bloedproef wordt bloed afgenomen. Hierin kan men dan binnen 24 uur zien hoeveel iemand heeft gedronken. In andere gevallen wordt er alleen tot een bloedproef overgegaan als iemand niet in staat is om te blazen (te dronken, astmatisch).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven