single.php
. . . verkeer Wat is de EMA

Wat is de EMA?

De EMA is een verplichte cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Die cursus kan een bestuurder opgelegd krijgen nadat hij of zij alcohol heeft gedronken.

De Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) bestaat uit verschillende bijeenkomsten en een nagesprek op verschillende dagenMeer informatie over de planning vind je op de website van het CBR. Tijdens de cursus leert de deelnemer om veilig te rijden in het verkeer. Als de deelnemer de cursus goed doorloopt dan krijgt hij of zij het rijbewijs weer terug.

De cursus kost €1033 euro. De bestuurder moet die kosten zelf betalen.

Wanneer krijg je een EMA?

Een bestuurder krijgt een Educatieve Maatregel Alcohol opgelegd als hij of zij te veel alcohol op heeft tijdens het rijden.1De wettelijke norm ligt tussen de 1,0 en 1,8 promille (435 μg/l)-785 μg/l). Voor beginnende bestuurders en personen die al eerder een EMA-cursus hebben gevolgd geldt een promillage van 0,8 tot 1,3 (345 μg/l-570 μg/l).

Bestuurders krijgen soms ook een Educatieve Maatregel opgelegd als ze vaker worden aangehouden met een lager promillage.

Lees meer over boetes en straffen voor rijden onder invloed

Wat gebeurt er als je de cursus niet (goed) doet

Als iemand weigert de verplichte rijcursus (goed) te doorlopen dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Het rijbewijs krijgt diegene dan niet zomaar terug. De cursus zal eerst opnieuw betaald en doorlopen moeten worden. Dat meldt het CBR op de website.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top