single.php
. . . school Wat zijn genotmiddelen?

Wat zijn genotmiddelen?

Wat zijn genotmiddelen?

Genotmiddelen zijn alle middelen die mensen voor het ‘genot’ gebruiken.
Dit zijn bijvoorbeeld koffie en tabak, maar ook legale en illegale drugs, zoals alcohol, cannabis, XTC, cocaïne en heroïne. Ze hebben een werking die een grote of kleine groep mensen prettig vindt. Mensen voelen zich bijvoorbeeld energieker of juist meer ontspannen als ze deze middelen gebruiken.
Genotmiddelen veranderen vaak je stemming, hoe je lichaam aanvoelt en hoe je denkt. Er zijn ook genotmiddelen die zorgen dat je jezelf en je omgeving heel anders ziet en beleeft. Dit noem je een bewustzijnsveranderende werking. De werking van een middel wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door de persoon die het neemt en door de situatie.

Soorten genotmiddelen op een rij:

  • Verdovende middelen zoals alcohol, GHB en heroïne.
  • Stimulerende middelen zoals cafeïne (koffie), nicotine, cocaïne en speed.
  • Bewustzijnsveranderende middelen zoals cannabis, LSD en truffels.

Al deze middelen hebben ook nadelen en risico’s. Daarom vindt het Trimbos-instituut dat de naam ‘genotmiddelen’ een verkeerd beeld geeft. Genotmiddelen geven niet altijd genot, en kunnen zorgen voor vervelende klachten en situaties. Sommige genotmiddelen kunnen zorgen voor een verslaving en levensgevaarlijke klachten. Daarom gebruiken we het woord genotmiddelen bijna niet meer.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven