single.php
. . . school Wat voor soort mensen worden er verslaafd?

Wat voor soort mensen worden er verslaafd?

Wat voor soort mensen worden er verslaafd?

Je kunt niet een bepaald soort mensen aanwijzen dat verslaafd is. Je treft dan ook letterlijk in de behandelcentra zeer verschillende mannen en vrouwen aan, enerzijds mensen die al jarenlang te maken hebben met ernstige trauma’s en anderzijds mensen die jarenlang een normaal leven hebben geleid maar wel te veel zijn gaan drinken. Sommigen zijn op hun 25e al ernstig verslaafd en anderen raken verslaafd als ze na hun pensionering uit eenzaamheid teveel gaan drinken.

De oorzaken van verslaving zijn complex en het ontstaan van verslaving is een ingewikkeld proces dat met veel factoren kan samenhangen. Er zijn verschillende oorzaken van verslaving. Er kunnen persoonlijke oorzaken zijn (karakterstructuur, sterke gevoeligheid voor spanningen, ernstige persoonlijkheidstoornissen die met opvoeding te maken kunnen hebben, vroege verwaarlozing), erfelijkheid kan een rol spelen en ook de invloed van de omgeving telt mee (hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan en/of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot misbruik en op den duur tot verslaving).

De gevolgen van verslaving zijn evenzo divers: ernstige lichamelijke klachten, sociaal isolement en tal van psychische klachten. In het begin zijn deze gevolgen vaak niet zo specifiek en daarom worden de gevaren van alcohol dikwijls onderschat. Omdat iemand met een alcoholprobleem vaak met de nek wordt aangekeken probeert hij (of zij) het probleem zo lang mogelijk voor zichzelf en voor de omgeving te bagatelliseren of te ontkennen.  Dit betekent dat veel mensen het wel van zichzelf weten, maar het moeilijk vinden om het onder ogen te zien en voor zichzelf of anderen toe te geven. De angst om te moeten stoppen met drinken kan erg groot zijn.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven