single.php
. . . school Waarom drinken jongeren alcohol?

Waarom drinken jongeren alcohol?

Waarom drinken jongeren alcohol?

De meeste jongeren drinken alcohol omdat ze het lekker vinden of omdat ze het gezellig vinden bij het uitgaan. Na de eerste paar glazen voel je je namelijk wat losser en vrijer. Daarom leg je vaak wat gemakkelijker contact als je iets gedronken hebt. En als je last hebt van verlegenheid wordt dat ook vaak wat minder na een drankje. Ook kun je wat lacherig worden na een paar glazen, maar dit gebeurt enkel als je al een goed humeur had. Als je niet zo lekker in je vel zit kun je je juist wat somber gaan voelen.

Daarnaast drinken jongeren vaak omdat anderen, b.v. hun beste vrienden, dat ook doen. Het is dan ook een manier om te laten zien dat je erbij hoort of wilt horen.

Verder is alcohol heel algemeen geaccepteerd; het lijkt er echt bij te horen als je gezellig met anderen samenbent. De sociale druk kan dan ook groot zijn: “Wat doe je ongezellig!” is maar al te vaak een reden om ook maar wat te bestellen.

Ook de alcoholreclame speelt hier een rol. In commercials wordt vaak de indruk gewekt dat je door alcohol drinken een fijn leven krijgt en leuke dingen meemaakt.

Tot slot: jongeren hebben het druk, misschien wel drukker dan ooit, met school en bijbaantjes, sport en hobby’s. Steeds vaker wordt alcohol dan ook gebruikt als een middel om bij te ontspannen. Als je op deze manier drinkt loop je het risico dat je heel geleidelijk aan steeds meer gaat drinken, omdat je het gevoel kunt krijgen dat je alcohol nodig hebt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven