single.php
. . . hulp Professionele hulp

Professionele hulp

Professionele hulp zoeken?
Zo pak je het aan.

Zoek je professionele hulp of wil je advies om te stoppen of minderen met alcohol? Dat kan bij een instelling voor verslavingszorg. Op deze pagina lees je stap voor stap waar je hulp vindt en hoe je je aanmeldt.

Praat met een medewerker

Heb je een vraag of wil je advies over wat voor hulp bij je past? Of wil je hulp bij het zoeken van een telefoonnummer?

Bel, mail of chat met de Alcohol Infolijn. Je hoeft niet te zeggen wie je bent. 

Voor wie is er professionele hulp?

Iedereen die problemen heeft met alcohol kan hulp krijgen. Het maakt niet uit hoe groot die problemen zijn. Hoe eerder je advies of hulp vraagt, hoe beter. De kans is dan zelfs groter dat je je alcoholgebruik sneller onder controle krijgt. 

Heeft iemand in jouw omgeving een alcoholprobleem? Bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, ander familielid of vriend? Vaak is het moeilijk om met het alcoholprobleem van de ander om te gaan. Je hoeft dit niet alleen te doen. Ook voor jou, als naaste, is er hulp. 

> Lees meer over hulp voor naasten 

Twijfels over professionele hulp

Twijfel je nog of je professionele hulp wilt? Weet je niet zeker wat professionele hulp voor jou kan doen? Bij een instelling voor verslavingszorg kun je een adviesgesprek aanvragen. Hier kun je al je vragen stellen. Het gesprek is gratis en je zit ergens aan vast. 

> Lees hier verder als je twijfelt over hulp
> Vraag een gratis adviesgesprek aan op AllesOverDrinken.nl

Zo vraag je hulp aan: 7 stappen

Stap 1. Een verwijzing regelen

Om een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg te krijgen, heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Een verwijzing krijg je door aan je huisarts te vertellen dat je professionele hulp wilt voor je problemen met alcohol. De huisarts kan ook meedenken over wat voor instelling voor verslavingszorg het beste bij jou past. 

> Lees op AllesOverDrinken.nl hoe een huisarts je kan helpen

Veel mensen vinden het moeilijk om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen of bang zijn dat de huisarts informatie deelt met anderen. Het is goed om te weten dat een huisarts dat niet zomaar mag doen.

> Lees meer over wat de huisarts wel en niet mag delen

Vind je het moeilijk om naar de huisarts te gaan? Neem dan eerst contact op met de instelling voor verslavingszorg waar je een behandeling wil. 

Stap 2. Een instelling voor verslavingszorg kiezen 

Je kan meestal zelf kiezen bij wat voor instelling voor verslavingszorg je een behandeling wil. Onder aan deze pagina vind je een hulpkaart met instellingen voor verslavingszorg in Nederland. 

> Klik hier om meteen naar de hulpkaart te gaan

Voordat je kiest bij wat voor instelling voor verslavingszorg je een behandeling wil, kun je altijd eerst een gratis adviesgesprek aanvragen bij een instelling. In het adviesgesprek kun je al je vragen stellen. Je zit nog nergens aan vast. Een adviesgesprek regel je via de website van de instelling voor verslavingszorg. Of door naar de instelling te bellen.

Voor het kiezen is het goed om na te denken over de volgende dingen: 

  • Bedenk waar je hulp wil. Kies je voor een instelling in de buurt van waar je woont of werkt? Of kies je liever voor een instelling verder weg?
  • Bedenk wat voor hulp je zoekt. Wil je een aantal gesprekken met een hulpverlener, een opname in een kliniek, gesprekken in een groep, of een combinatie daarvan? Ook zijn er instellingen speciaal voor jongeren of mensen met een Christelijke achtergrond.
  • Zoek uit wat voor behandelingen je kunt krijgen. Je kan bijvoorbeeld niet overal worden opgenomen in een kliniek, terwijl je dat misschien wel wilt.
  • Controleer wat de wachttijden voor een behandeling zijn. Dit kun je navragen bij de instelling waar je een behandeling wilt. 
  • Controleer of je zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Hierover lees je meer bij de volgende stap. 

Stap 3. Vraag naar de kosten

Als je hulp krijgt, wil je geen onverwachte kosten. Bekijk daarom goed wat een behandeling jou kost voordat je je aanmeldt. Deze dingen zijn goed om te weten:

  • Meestal vergoedt een zorgverzekeraar een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg. 
  • Om een behandeling vergoed te krijgen heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig.
  • Soms moet je je eigen risico betalen. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar.
  • Niet alle instellingen voor verslavingszorg hebben een contract met zorgverzekeraars. Zonder contract vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling niet, of maar voor een deel. Vraag aan je zorgverzekeraar of de behandeling bij de instelling waar je hulp wilt, wordt vergoed. 
  • Bij sommige instellingen voor verslavingszorg moet je zelf een deel betalen voor de behandeling. Vaak is dit bij instellingen met geen of korte wachttijden. Vraag bij de instelling na of er eigen kosten zijn voor de behandeling voordat je je aanmeldt. 

> Lees meer over wanneer je je eigen risico voor zorg betaalt

Vind je het moeilijk om uit te zoeken wat voor kosten er zijn? Vraag iemand in je omgeving om je te helpen. Of ga naar het inloopspreekuur van een buurtteam bij jou in de buurt. Het buurtteam kan je helpen. 

Stap 4. Aanmelden 

Je meldt je aan voor een behandeling via de website van de instelling voor verslavingszorg. Of door naar de instelling te bellen. De huisarts stuurt de verwijsbrief op naar de instelling voor verslavingszorg waar je je aanmeldt. Of je stuurt de verwijsbrief zelf op. Vaak kun je je ook zonder verwijsbrief van de huisarts aanmelden voor een behandeling. Maar voordat de behandeling begint heb je wel een verwijsbrief nodig.

Stap 5. Intakegesprek

Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een eerste gesprek. Dit heet een intakegesprek. Tijdens een intakegesprek kijk je samen met de hulpverlener wat je doelen en wensen zijn. En wat voor hulp het beste bij je past. Soms zijn er meer intakegesprekken nodig om alles duidelijk te krijgen. 

Vaak heb je het intakegesprek een paar weken na je aanmelding. Soms is er een langere wachttijd. Dit verschilt voor iedere instelling. 

Stap 6. De behandeling

Na de intakegesprekken maakt de hulpverlener samen met jou een plan voor de behandeling. Dit heet een zorgplan. In het zorgplan staat bijvoorbeeld het doel dat je wilt halen met de behandeling. En wat voor soort behandeling je krijgt. Hierna start je behandeling.

Er zijn veel soorten behandelingen. Wat voor behandeling het best bij jouw situatie past, beslis je samen met de hulpverlener. Soms zijn een paar gesprekken van een uur genoeg. Soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld een langere periode van gesprekken, praten in een groep, of een opname in een kliniek. Het verschilt voor iedere instelling wat voor behandelingen je kan krijgen. Dit kun je navragen bij de instelling voor verslavingszorg.

Soms is er een wachttijd voor de behandeling. Of er een wachttijd is en hoe lang de wachttijd is, verschilt voor iedere instelling.

Stap 7. Het einde van de behandeling 

Aan het einde van de behandeling kijkt de hulpverlener samen met jou of de behandeling genoeg heeft geholpen. Als de behandeling niet genoeg heeft geholpen, kun je vaak een extra behandeling krijgen. 

Heeft de behandeling genoeg geholpen? Dan kijk je met de hulpverlener hoe je ervoor zorgt dat je niet terugvalt in je oude drinkpatroon. Dit heet nazorg. Er zijn veel vormen van nazorg. Bijvoorbeeld af en toe een gesprek met de hulpverlener of praten in zelfhulpgroepen. Maar ook woonbegeleiding of dagbesteding als dat nodig is. 

> Lees op AllesOverDrinken.nl wat je kunt verwachten als je in behandeling gaat

Hulpkaart met adressen voor professionele hulp

Op deze kaart vind je instellingen voor verslavingszorg in Nederland. De instellingen op de kaart gebruiken manieren van hulp waarvan is bewezen dat ze werken. Maar, we kunnen niet controleren of de instellingen de hulp op de goede manier geven. 

  • Vul je woonplaats of postcode in bij de zoekbalk “locatie” en vind een instelling voor verslavingszorg in de buurt.
  • Klik in de zoekbalk “hulpaanbod” aan wat je precies zoekt. Je kan kiezen uit hulp voor volwassenen, hulp voor jongeren tot 24 jaar, hulp voor ouderen of Christelijke verslavingszorg.

Verslaving: hulp zoeken en stoppen (video)

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over het zoeken van professionele hulp? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven