single.php
. . . opvoeding Ik ben 15 jaar vrij van mijn verslaving. Mijn zoon is bijna 12 jaar, is dit de juiste leeftijd om hem mijn verleden te vertellen?

Na 15 jaar verslaafd te zijn geweest ben ik nu al weer 15 jaar droog. Mijn zoon is bijna 12 jaar, is dit de juiste leeftijd om alles over mijn verleden te vertellen?

Het is goed dat u zichzelf en ons deze vraag stelt. Kinderen, waarvan één of beide ouders aan alcohol verslaafd zijn, hebben een grotere kans verslaafd te raken dan andere kinderen. Bij jongens geldt dit sterker dan bij meisjes. Ook onderzoek bij tweelingen heeft aangetoond dat er sprake is van erfelijke aanleg voor alcoholverslaving. Mensen met een erfelijke aanleg ontwikkelen hun alcoholverslaving op veel jongere leeftijd dan anderen. Naast erfelijkheid spelen ook andere zaken een rol, zoals opvoeding, gewoontevorming of de omgeving. Het is belangrijk dat uw zoon hiervan op de hoogte is op het moment dat hij zelf gaat experimenteren met alcohol of andere genotmiddelen.

Het hangt een beetje van uw zoon af wanneer de tijd rijp is om te vertellen over uw alcoholproblemen in het verleden. Waarschijnlijk kunt u het beste wachten tot het moment waarop hij interesse krijgt in het onderwerp.

Tenslotte raden wij u aan eventuele pijnlijke details uit uw alcoholverleden, die niet direct bijdragen aan de lijn van uw verhaal, (voorlopig nog)  achterwege te laten. Bedenk dat uw zoon u niet gekend heeft in de periode dat u nog dronk en dat hij bepaalde gedragingen bij voorbeeld, moeilijk zal kunnen combineren met de vader zoals hij die nu kent, en hem daardoor kunnen verwarren.

Voor meer informatie kunt u bellen naar de Alcohol Infolijn, telnr. 0900 1995 (10 ct p/m).

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top