single.php
. . . opvoeding Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek over alcohol met je kind

Op de basisschool vinden de meeste kinderen roken en drinken vies. Maar als ze naar de middelbare school gaan, kunnen ze er al snel anders over gaan denken. Hieronder lees je meer tips hoe je als ouder je kinderen alcoholvrij houdt. 

Het is als ouder een goed idee om op tijd een gesprek aan te knopen met je kind over alcohol. De meeste kinderen beginnen op de middelbare school met alcohol drinken. Dus het is een goed moment om het gesprek over alcohol te beginnen als je kind naar de brugklas gaat.

Kies een rustig moment

Het is belangrijk om het gesprek op een rustig moment te houden. Als je allebei gehaast bent en je moet óók nog een gesprek beginnen over alcohol, dan is de kans groter dat het misloopt. Doe het dus liever als jullie allebei de tijd hebben. Bijvoorbeeld in het weekend tijdens het afwassen, of tijdens een lange autorit.

Kinderen voelen zich vrijer om te praten als het gesprek op een rustig moment plaatsvindt. Maak daar gebruik van als ouder! Stel veel vragen, en geef je kind de kans om zijn of haar mening te vertellen.

Het voordeel van een goed gesprek op een rustig moment is dat je niet telkens weer over alcohol hoeft te beginnen. Beter een keer een goed gesprek, dan er steeds weer over beginnen. Maar zorg er wel voor dat je kind weet dat je mening over alcoholgebruik niet verandert.

Wees voorbereid

Weet je als ouder genoeg over alcohol en de schade daarvan? Dan kun je beter uitleggen waarom je niet wilt dat je kind hiermee begint. Zorg dat je weet wat alcohol doet met kinderen.

Misschien is het ook een goed idee om na te denken wat je doet met vragen. Wat nou als je kind vraagt naar ervaringen die je als ouder zelf hebt gehad? Het kan een goed idee zijn om open en eerlijk te zijn over je eigen ervaringen. Maar pas op dat je het niet aantrekkelijk maakt om na te gaan doen.

Na de 18e verjaardag

Van jongeren wordt verwacht dat ze na hun 18e verjaardag zelf keuzes kunnen maken over hun gezondheid. Als je in gesprek blijft met je kind, dan neemt de kans af dat je kind begint met drinken. Ook na de 18e verjaardag kun je eisen blijven stellen aan het gedrag van je kind. Je zult dan je houding wel wat moeten aanpassen. De regels die je stelt zijn dan meer adviezen dan dat het huisregels zijn.

Het helpt ook om zelf het goede voorbeeld te (blijven) geven. Gelukkig, want alcohol is extra schadelijk tijdens de groei. Het brein ontwikkelt zich tot gemiddeld het 25ste levensjaar. Drinken kan die ontwikkeling beïnvloeden. Bij mensen die al jong regelmatig drinken, is de kans op verslaving op latere leeftijd groter.

Alcoholvrij drankje? Liever niet!

Ook zonder alcohol is een alcoholvrij biertje of ander alcoholvrij drankje voor kinderen niet goed. Het heeft geen direct risico voor de gezondheid van jongeren. Toch kun je beter geen alcoholvrij drankje geven.

Zo kan een alcoholvrij biertje ervoor zorgen dat jongeren gewend raken aan de smaak van bier, of het zelfs lekker gaan vinden. Bovendien kan het gebeuren dat een gezellig familie-etentje of het kijken van een filmpje zorgt dat kinderen positief gaan denken over alcohol. Jongeren kunnen daardoor denken dat het pas gezellig is met een (alcoholvrij) biertje erbij. Daarmee wordt de overstap naar gewoon bier of drank gemakkelijker.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en opvoeding? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven