single.php
. . . opvoeding Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind alcohol gaat drinken?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind alcohol gaat drinken?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind alcohol gaat drinken?

Alcohol is schadelijk voor opgroeiende kinderen. Als ouder kun je verschillende dingen doen om te voorkomen dat je kind alcohol gaat drinken, ook als je zelf (veel) drinkt. Het helpt bijvoorbeeld om samen met je kind duidelijke afspraken te maken.

Als je kind naar de middelbare school gaat, kun je als ouder het gevoel hebben dat je minder invloed hebt op je kind. Vrienden worden belangrijker, en je kind zoekt meer zijn of haar eigen weg. Toch heb je er als ouder wel degelijk invloed op wanneer je kind alcohol gaat drinken. Dit doe je door te praten met je kind en duidelijke regels te stellen, het liefst voordat je kind begint met experimenteren. Het is dus belangrijk om een gesprek aan te gaan met je kind voordat het naar de middelbare school gaat of bijvoorbeeld op schoolkamp gaat. Maak een duidelijke afspraak met je kind: “Tot 18 jaar geen alcohol”. 

Het werkt om regels te stellen over alcohol drinken. Leg daarbij ook uit waarom die regels belangrijk zijn. Ook werkt het goed om interesse te tonen en rekening te houden met de behoeftes van je kind. Dan is de kans namelijk groter dat hij/zij zich begrepen voelt, en zich aan de afspraken houdt.

Meer tips en informatie over opvoeding en alcohol vind je op helderopvoeden.nl en in deze flyer (pdf).

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en opvoeding? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven