single.php
. . . hulp Wat is baclofen?

Wat is baclofen?

Wat is baclofen?

Dit middel is een spierverslapper en wordt voorgeschreven bij o.a. MS en bepaalde vormen van spierkramp. In experimenteel onderzoek is bekeken of baclofen ook gebruikt kan worden bij de behandeling van alcoholisme. Het zou de hunkering naar alcohol verminderen en onderdrukken, vooral bij hogere doseringen, en het zou weinig tot geen bijwerkingen hebben.

In Nederland wordt baclofen niet standaard als middel tegen alcoholverslaving gebruikt omdat het niet is geregistreerd als middel tegen (alcohol-)verslaving. Wel wordt hier en daar door huisartsen en klinieken in het land met het middel geëxperimenteerd.

Uitgebreid onderzoek naar (hoge doses) baclofen was nodig om vast te stellen of en hoe baclofen de hunkering naar middelen precies onderdrukt, en of langdurig gebruik, hoge en lage doseringen, veilig zijn en geen bijwerkingen hebben op langere termijn. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Er is geen duidelijk effect gevonden van baclofen (in tegenstelling tot eerdere studies). De onderzoekers denken dat deze uitkomst misschien komt doordat de dosis niet hoog genoeg was.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven