Waar kun je last van krijgen als je stopt met drinken?
Welke ontwenningsverschijnselen zijn er als je stopt met alcohol drinken? Het is per persoon verschillend welke lichamelijke klachten je krijgt als je stopt met drinken. En de een heeft er meer last van dan de ander. Dat heeft hiermee te maken:
- Hoelang en hoeveel heb je gedronken?
- Hoe fit ben je?
- Hoe gevoelig is je lichaam voor alcohol?
Het kan 3 tot 7 dagen duren om lichamelijk af te kicken. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Hieronder staan de afkickverschijnselen. We noemen de klachten die het vaakst voorkomen als eerst.
- Trillende handen, transpireren, misselijk, vermoeid, onrustig, verhoogde bloeddruk, spierkramp, gespannen. Dit komt meestal de eerste week voor. Deze klachten worden minder na een paar dagen.
- Slecht slapen. Dit komt meestal in de eerste week voor. De klachten kunnen langer duren. Bij ‘slaapproblemen’ lees je er meer over.
- Angstig, somber, lusteloos. Deze klachten kunnen langer blijven.
- Even het bewustzijn verliezen. Dit heet een toeval of insult en komt niet zo vaak voor. Het gebeurt in de eerste week na het stoppen met drinken.
- Verlaagd bewustzijn en dingen zien die er niet zijn. Dit heet delirium tremens en komt niet vaak voor. Het gebeurt in de eerste week na het stoppen met drinken
Wat kun je doen tegen ontwenningsverschijnselen?
Slaapproblemen
De meeste mensen die stoppen met drinken, hebben in het begin moeite met slapen. Dit wordt vanzelf beter, maar soms duurt dat een paar weken. Alcohol heeft het natuurlijke slaapritme verstoord. Het lichaam heeft tijd nodig om dit weer te herstellen. Deze dingen kunnen helpen als je slecht slaapt:
- Accepteer dat je de komende tijd slecht zult slapen. Hou er overdag rekening mee. Zo heb je minder spanning omdat je per se wilt slapen.
- Zorg dat je ’s nachts in bed ligt en overdag niet. Ga niet overdag slapen.
- Doe ’s avonds iets anders dan je gewend bent. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje. Drink daarna een beker warme melk met honing of anijs.
- Ontspan je geest vlak voor je naar bed gaat. Doe dan dus niet iets moeilijks.
- Leer een paar ontspanningsoefeningen die je ’s nachts kunt doen. Ook al slaap je niet, je ontspant dan in ieder geval wel.
- Leg een boek naast je bed. Zorg voor een boek dat makkelijk te lezen is en niet spannend is.
- Overleg eventueel met je huisarts of je voor een paar dagen slaappillen kunt nemen.
- Misschien wil je weer drinken om te kunnen slapen. Doe dat niet. Het is geen oplossing voor de langere tijd.
Tips als je gestopt bent met drinken
- Accepteer dat het een moeilijke periode is.
- Bedenk in welke situaties je gewend was om alcohol te drinken. Wanneer, met wie, waarom. Als je dat weet, ben je voorbereid op eventuele zin in drank. En kun je de zin beter tegengaan.
- Zoek afleiding. Schrijf bijvoorbeeld ’s morgens op wat je die dag wilt gaan doen. En doe dat dan ook.
- Vertel anderen dat je bent gestopt met drinken. Bijvoorbeeld je partner, kinderen of een goede vriend. Zij kunnen je misschien steunen.
- Heb je last van de lichamelijke gevolgen van het afkicken? Bijvoorbeeld slaapproblemen? Ga dan naar je huisarts.
- Drink veel water en beweeg veel. Zo stimuleer je de stofwisseling in je lichaam. Je lichaam breekt de gifstoffen sneller af.
- Ga naar een zelfhulpgroep. In bijna iedere stad is er wel een.
- Wil je steun van iemand die veel weet over verslaving? Bel dan met de met de dichtstbijzijnde instelling voor verslavingszorg.
- Je kunt ook bellen met de Alcohol Infolijn voor tips en advies (0900-1995). Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Je kunt ook chatten of mailen.