single.php
. . . hulp Hoe zeg je nee tegen alcohol als er om je heen wel gedronken wordt?

Hoe zeg je nee tegen alcohol als er om je heen wel gedronken wordt?

Hoe zeg je ‘nee’ tegen alcohol als er om je heen wel gedronken wordt?

‘Nee’ zeggen tegen alcohol kan erg lastig zijn. Zeker wanneer je familie of vrienden wel drinken. Hieronder vind je tips om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. 

  • Vertel een vriend of vriendin dat je niet drinkt en vraag diegene jou te steunen als iemand je iets opdringt.
  • Zeg van te voren tegen de mensen met wie je uitgaat dat je niet drinkt. En dat ze jou dus geen alcohol hoeven aanbieden.
  • Vertel je vriendengroep waarom je geen alcohol drinkt. Verzin desnoods een smoesje. Je kan zeggen dat je geen alcohol mag drinken omdat je medicijnen slikt of dat je maag slecht alcohol verdraagt.
  • Schaam je niet. Het is jouw keuze dat je geen alcohol wil drinken. Niemand heeft daar verder iets over te zeggen.
  • Bedenk: vrienden zijn er om je te steunen, niet om je iets op te dringen. Het zou gek zijn als een vriend jou iets opdringt dat jij niet wil.
  • Oefen met ‘nee’ zeggen: Het kan er lastig zijn om ‘nee’ te zeggen wanneer mensen aandringen dat je drinkt.  Het is sterk van je als dit lukt. Lukt het niet? Dan kun je het de volgende keer weer proberen.
  • Vrienden spreken samen af omdat ze elkaar mogen en graag samen leuke dingen doen. Wel of niet drinken is daar maar een klein onderdeel van. 
  • Wordt er toch aangedrongen dat je drinkt? Zeg dan bijvoorbeeld: “Dring alsjeblieft niet zo aan, ik wil een glas fris.”  of “Probeer me niet over te halen om te drinken. Ik drink vanavond echt niet.”

Nee durven zeggen is belangrijk. Misschien kom je er wel achter dat er meer mensen uit de groep eigenlijk ook niet altijd alcohol willen drinken.

> Lees verder over minder drinken of stoppen met drinken

 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over ‘nee’ zeggen tegen alcohol? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven