single.php
. . . gezondheid Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden tijdens het stoppen?

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden tijdens het stoppen?

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden tijdens het stoppen?

Als je veel alcohol drinkt gedurende langere tijd loop je het meeste risico op een tekort aan vitamine B1. In mindere mate blijkt regelmatig een laag gehalte aan: foliumzuur, vitamine B6, vitamine A, vitamine D, E en C. Soms zie je ook een laag gehalte aan: zink, koper en selenium.

De belangrijkste oorzaken van het ontstaan van deze tekorten zijn: wie veel alcohol drinkt, besteedt meestal minder aandacht aan zijn/haar eten en eet minder. Hierdoor krijg je minder essentiële voedingsstoffen binnen. Veel alcohol drinken veroorzaakt op den duur beschadiging van onder meer de darmwand en verstoort de mogelijkheid van het lichaam om voedingsstoffen om te zetten. Dit heeft dan weer tot gevolg dat er minder voedingsstoffen door het lichaam opgenomen worden.

Voeding tijdens afkicken
Algemeen geldt dat het verstandig is om gedurende het stoppen met drinken (afkickproces) licht verteerbaar voedsel te eten. Daarnaast is het goed om veel (2 liter) water te drinken.

Daarna is het zaak om de tekorten zoveel mogelijk aan te vullen. Dit kan grotendeels door gezond te eten: volkorenproducten, groente en fruit. Biologisch-dynamische voeding past daar goed bij, mits het licht verteerbaar is. Als er ernstige tekorten zijn ontstaan, is het goed om de behandelend (huis-) arts advies te vragen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven