single.php
. . . gezondheid Wat is het verband tussen alcoholgebruik en wondroos?

Wat is het verband tussen alcoholgebruik en wondroos?

Wat is het verband tussen alcoholgebruik en wondroos?

Door een bepaald type bacteriën kan de huid en het onderhuidse weefsel ontstoken raken. Zo’n ontsteking wordt ook wel wondroos genoemd. De huid wordt plaatselijk rood, zwelt op en is pijnlijk. Wondroos komt vaak voor op benen.

Mensen bij wie het lymfesysteem beschadigd is (bijvoorbeeld door een operatie waarbij lymfeklieren verwijderd zijn) lopen meer risico op het krijgen van wondroos. Dit laatste geldt vooral wanneer er sprake is van lymfoedeem, dit is een ophoping van lymfevocht in een arm of been. Ten gevolge van een wondroosinfectie raken de lymfevaten ook beschadigd. Een eerder doorgemaakte periode met wondroos maakt de kans dat de aandoening terugkomt wat groter. Wondroos wordt behandeld met penicilline of een vergelijkbaar antibioticum.

Bij grote hoeveelheden alcohol drinken kan het afweersysteem verder verzwakken. Daarnaast gaan alcohol en vele soorten antibiotica niet goed samen. In dit opzicht zou het niet goed zijn om veel alcohol te drinken als je wondroos hebt en daar medicatie voor slikt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven