single.php
. . . gezondheid Wat is een AKA of een alcoholische Keto-acidose?

Wat is een AKA of een alcoholische Keto-acidose?

Wat is een AKA of een alcoholische Keto-acidose?

AKA staat voor Alcoholic ketoacidosis. AKA begint vaak binnen 2 tot 4 dagen nadat een alcoholist is gestopt met drinken. Daaraan voorafgegaan is een lange tijd van overmatig alcoholgebruik, geen voedselinname, uitdroging (door het niet drinken van ander vocht), aanhoudend overgeven, overtollige hormoonproductie door alcohol. Het lichaam krijgt geen energie meer uit voedselbronnen en begint met het omzetten van vet en proteïne in ketonen. Op deze wijze krijgt het nog enige energie.

Daarnaast verhoogt alcohol nog eens de ketonvorming door de lever. Als er veel ketonen in het bloed aanwezig zijn zal de zuurgraad van het bloed erg verhogen en heeft men kans op een alcoholische keto-acidose. De symptomen van AKA zijn: misselijkheid, overgeven, buikpijn, uitdroging en een acetongeur uit de mond.

Alcoholische keto-acidose is te verhelpen door inname van koolhydraten: koolhydraten bevorderen de aanmaak van insuline, insuline zorgt ervoor dat de ketonvorming wordt stopgezet. Biergebruik zal iets minder vaak tot AKA leiden vanwege de in bier aanwezige voedingsstoffen. 

AKA kan men krijgen door teveel alcohol drinken en het is geen ontwenningsverschijnsel. Het komt wel vaak voor op het moment dat mensen gaan stoppen met drinken, dus gelijktijdig met andere ontwenningsverschijnselen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven