single.php
. . . gezondheid Kun je na langdurig alcoholgebruik last krijgen van etalagebenen?

Kun je na langdurig alcoholgebruik last krijgen van etalagebenen?

Kun je na langdurig alcoholgebruik last krijgen van etalagebenen?

Etalagebenen ontstaan door vernauwing van bloedvaten op een bepaalde plek in het lichaam. De bloedsomloop wordt hierdoor bemoeilijkt. Daardoor kunnen afvalstoffen in de benen niet goed worden afgevoerd. Het gevolg is dat lopen moeilijk en pijnlijk wordt. Hoe meer je loopt, hoe meer kramp je krijgt in je bil, bovenbeen, kuit of voet. Zodra je even stilstaat verdwijnt de pijn. Daarom noemt men dit probleem ook wel ‘etalagebenen’: als je even stilstaat voor bijvoorbeeld een etalage verdwijnen de klachten. Er zijn wel risico’s aan deze ziekte verbonden. Als er niets aan wordt gedaan, kan uiteindelijk een bypass-operatie nodig zijn.

Omdat etalagebenen een teken zijn van vaatvernauwing, is er ook kans op andere hart- en vaatziekten. De kans dat je etalagebenen krijgt wordt vergroot door roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een hoog cholesterol. Overmatig alcoholgebruik is ook een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Etalagebenen is een probleem dat redelijk vaak voorkomt. Ruim 1 op de 5 vijftigplussers heeft één of meer symptomen die op deze aandoening wijzen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven