single.php
. . . gezondheid Kan je alcohol drinken als je epilepsie hebt?

Kan je alcohol drinken als je epilepsie hebt?

Kan je alcohol drinken als je epilepsie hebt?

Epilepsie is een aandoening van de hersenen waarbij plotseling groepen hersencellen zich ontladen. Dit uit zich in diverse soorten aanvallen. Zenuwcellen in onze hersenen geven signalen aan elkaar door om zo met elkaar te communiceren. Bij mensen met epilepsie is deze signaaloverdracht soms verstoord: de zenuwcellen worden dan overprikkeld en geven als gevolg daarvan op bepaalde momenten heel veel signalen af waardoor men een epilepsieaanval kan krijgen. Deze aanvallen ontstaan meestal spontaan. Er zijn veel verschillende soorten epilepsie en ook veel verschillende soorten aanvallen.

Als men epilepsie heeft kan men in veel gevallen zo af en toe een glas alcohol drinken. Maar de regel “drink met mate” geldt hier zeer zeker. Alcohol heeft niet alleen effect op de hersenen maar ook een wisselwerking met medicatie. 

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Toch betekent dit niet dat er bij epilepsie geen ontregelde signalen afgegeven kunnen worden als men alcohol heeft gedronken. Juist doordat men alcohol drinkt kunnen de hersenen overprikkeld worden en kan men aanvallen krijgen. Maar dit is geheel afhankelijk van de persoon en de aard van de aandoening.

Veel mensen met epilepsie slikken medicatie om aanvallen te onderdrukken. Tussen alcohol en deze medicatie is er vaak een wisselwerking. Sommige medicijnen werken  minder goed als men alcohol drinkt omdat de medicatie door de alcohol sneller door de lever wordt afgebroken. Andere medicijnen worden juist versterkt waardoor het medicijn als gif kan werken (men krijgt een overdosis medicatie met vergiftigingsverschijnselen). Daarnaast zijn er ook medicijnen die de werking van alcohol versterken waardoor men sneller dronken wordt. 

Iemand met epilepsie kan beter geen alcohol gebruiken als hij medicatie heeft vergeten, erg vermoeid is of lijdt aan slaaptekort. Er is dan extra kans op een aanval.

Het beste is om alcoholgebruik met uw specialist te bespreken. Deze zal het een en ander specifiek op uw situatie gericht kunnen uitleggen (bijvoorbeeld wat er bij u in de hersenen gebeurt, over de wisselwerking met medicijnen, hoeveel glazen alcohol u maximaal per avond kunt drinken en hoeveel dagen tussen het alcoholdrinken moeten liggen). Hou er in ieder geval rekening mee dat het door ons gegeven drinkadvies niet voor u kan gelden.  

Voor verdere informatie kunt u (anoniem) contact opnemen met de Alcohol Infolijn of met de Epilepsie Advieslijn: 0318 672777.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven