single.php
. . . gezondheid Is het drinken van veel alcohol schadelijk voor de milt?

Is het drinken van veel alcohol schadelijk voor de milt?

Is het drinken van veel alcohol schadelijk voor de milt?

Bij de mens bevindt de milt zich in de linker bovenhelft van de buik, onder het middenrif en achter de maag.

De zogenaamde witte pulpa van de milt maakt deel uit van het afweersysteem. De rode pulpa zorgt voor de verwijdering van beschadigde, geïnfecteerde en/of verouderde rode bloedcellen en bevat tevens een extra voorraad bloedplaatjes voor de bloedstolling.

Voor zover bekend is er geen directe relatie tussen alcohol en de milt. Wel kan door overmatig drinken de milt vergroten (splenomegalie, hypersplenie).
De miltvergroting door alcohol is onderdeel van het proces van het ontstaan van levercirrose. Hierdoor is de afvloei van bloed vanuit benen en onderlichaam verstoord. Dit leidt tot een verhoogde druk in de bloedvaten naar milt en lever en tot miltvergroting.

Door overmatig alcoholgebruik of door een alcoholische levercirrose kunnen rode bloedlichaampjes ontstaan met een vormafwijking. Deze bloedlichaampjes worden verzameld in de milt en snel weer afgebroken. Als er te veel bloed en bloedlichaampjes in de milt aanwezig zijn kan een tekort daaraan ontstaan in de bloedcirculatie. Bovendien kan de milt verstopt raken. Hierdoor ontstaat een verdere toename van de hoeveelheid bloed en bloedlichaampjes in de milt en er ontstaat een vicieuze cirkel.

Naast dat de rode bloedcellen sneller afgebroken worden treedt ook een hoge afbraak van bloedplaatjes in de milt op bij miltvergroting. Deze trombopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes) kan bijdragen aan bloedingen. Bloedplaatjes zijn betrokken bij de stolling. Helaas is dit proces, als eenmaal cirrose is opgetreden, niet meer herstelbaar.
Buiten dit vermindert de natuurlijke afweer door een vergrote milt. Hierdoor ontstaat een vergrote kans op infecties.Deze aandoening van de milt hoeft niet samen te hangen met (overmatig) alcoholgebruik. Er zijn nog een groot aantal andere redenen waardoor men een splenomegalie kan krijgen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven