single.php
. . . gezondheid Hoe kan het dat het bloed dunner wordt door alcohol?

Hoe kan het dat het bloed dunner wordt door alcohol?

Hoe kan het dat het bloed dunner wordt door alcohol?

Bij alcoholgebruik wordt inderdaad vocht aan je lichaam onttrokken. Dit komt doordat er door veel drinken de aanmaak van een hormoon afgeremd wordt dat veel plassen tegengaat. Men plast dus na een flinke drinkpartij meer vocht uit dan er gedronken is.

Dat je bloed door alcohol “dunner” wordt heeft niets met vocht in je lichaam te maken. “Het bloed wordt dun” is beeldspraak. Het betekent dat men onder invloed van alcohol sneller en langer bloedt.

Die oorzaak ligt bij de bloedplaatjes. Bloedplaatjes bevatten stoffen die ervoor zorgen dat bloed stolt en het bloed een bepaalde stroperigheid (viscositeit) heeft. Als een bloedvat stuk gaat, als men dus een wondje krijgt, komen stoffen uit de bloedplaatjes vrij. Deze stoffen (o.a. fibrine) vormen een netwerk van draden op de wond, waartussen andere bloedcellen blijven hangen. Hierdoor sluit de wond af en het bloeden stopt.

Nu kan door overmatig alcoholgebruik het aantal bloedplaatjes erg verminderen. Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer. In de volksmond heet dit dan dat het bloed dunner is.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven