single.php
. . . gezondheid Helpt alcohol tegen bloedarmoede?

Helpt alcohol tegen bloedarmoede?

Helpt alcohol tegen bloedarmoede?

Categorie Gezondheid

Vraag

Helpt alcohol tegen bloedarmoede?

Antwoord:

Bloedarmoede wordt veroorzaakt door tekort aan hemoglobine in de rode bloedcellen. Hemoglobine bindt zuurstof in de longen en vervoert het naar de spieren en andere organen om te worden gebruikt. Rode bloedcellen worden in het beenmerg gemaakt en leven drie tot vier maanden en worden voortdurend opnieuw aangemaakt. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Een van de redenen waardoor bloedarmoede kan ontstaan is dat er door een tekort aan ijzer niet genoeg rode bloedlichaampjes worden aangemaakt.

Alcohol en bloedarmoede:

In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet.

Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.

Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.

Waarschuwing: bij een teveel aan alcohol kan men juist het tegenovergestelde effect bereiken. Door overmatig alcoholgebruik breekt de milt de rode bloedlichaampjes heel snel af. Hierdoor kan men juist bloedarmoede krijgen.

Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven