single.php
. . . gezondheid Heeft alcohol invloed op de stem(banden)?

Heeft alcohol invloed op de stem(banden)?

Heeft alcohol invloed op de stem(banden)?

Stembanden bevinden zich in de luchtwegen. Als je geluid wilt maken breng je je stembanden bij elkaar. De door de nauwe opening stromende lucht brengt de stembanden in trilling. Hierdoor gaat de lucht trillen en ontstaat geluid. De stembanden zijn eigenlijk een soort plooien van slijmvlies met spiertjes die voor spanning kunnen zorgen.

Stembanden kunnen door verschillende stoffen geirriteerd raken. Zo ontneemt cafeine vocht aan de stembanden, alcohol irriteert het slijmvlies en verwijdt de bloedvaten op de stembanden en tabak laat teer op de stembanden achter.

Als de stembanden geïrriteerd raken, zwellen de slijmliezen op. Het weefsel van de stembanden is dan verdikt. De normale trilling van de stembanden wordt belemmerd en de helderheid van je stem is verdwenen. Dit geeft de stem een rauw geluid. In de volksmond kan dit onder andere “whiskeystem” genoemd worden. Toch betekent dit niet dat een rauwe stem door whiskey alleen veroorzaakt wordt. Alle soorten alcohol, cafeine, tabak, een ziekte  of gewoon aanleg kunnen een reden zijn voor een rauwe stem.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven