single.php
. . . feiten Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

Overgeven

Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk kwijt. Het kan zijn dat je gaat overgeven.

Black-out en gray-out

Wanneer je bij één gelegenheid heel veel alcohol drinkt, kun je een black-out krijgen; een tijdelijke stoornis van de hersenen. Op het moment van drinken lijkt er niets aan de hand. Maar later kun je je niets meer herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd.
Er kunnen ook zogenaamde gray-outs voorkomen: je kunt je nog wel dingen herinneren, maar dan alleen kleine beetjes. Dit komt omdat de informatie uit het korte termijn geheugen niet is doorgegeven aan het lange termijn geheugen.

Alcoholvergiftiging

Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kan raken. Hier hebben mensen het over als ze het over comazuipen hebben. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. In dit geval is er sprake van levensgevaar. Maar eigenlijk is een kater als gevolg van veel drinken al een vorm van alcoholvergiftiging.

Het aantal glazen waarbij iemand een alcoholvergiftiging krijgt is afhankelijk van verschillende dingen:

  • je geslacht, lengte en lichaamsgewicht; vrouwen en mensen die weinig wegen lopen eerder gevaar
  • snelheid van drinken: hoe sneller, hoe groter het gevaar op een vergiftiging
  • je ervaring met (veel) drinken
  • aanwezigheid van voedsel in je maag (een volle maag verlaagt het risico iets).

> Lees ook: Wat zijn de effecten per glas?

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over te veel drinken? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven