single.php
. . . feiten Hoe bepaal je het alcoholpercentage in een drankje?

Hoe bepaal je het alcoholpercentage in een drankje?

Hoe bepaal je het alcoholpercentage in een drankje?

Het eenvoudigste is natuurlijk gewoon op het etiket van de fles te kijken als je het in de winkel koopt. Als je alcohol bestelt in een café of restaurant is het lastiger, vooral als je het flesje er niet bij krijgt. Maar: degene die de bestelling opneemt behoort dit te weten en op verzoek zal hij het kunnen aangeven.

Ook bij premixen (voorgemixte drankjes) staat het alcoholpercentage op het blikje of op het flesje. Je mag er wel van uitgaan dat het alcoholpercentage van dranken die ter plekke worden gemixt uiteenloopt. Maar ook dan kun je het vragen.

De volgende informatie is aardig om te weten hoewel je er in de praktijk niets mee kunt: Het alcoholpercentage van een willekeurige alcoholhoudende drank wordt bepaald m.b.v. een zogenaamde alcoholweger. Dit is bij Europese verordening vastgesteld. Uitgangspunt is de hoeveelheid alcohol per volume. Een andere mogelijkheid is een meting per gewichtseenheid. Daarbij is van belang dat steeds bij dezelfde temperatuur wordt gemeten (afgesproken is 20 C). Zo niet, dan is er een omrekeningstabel. De alcoholweger is een soort drijver die in de vloeistof rust en daarmee een stand op een meetlat aangeeft. Deze stand is afhankelijk van het soortelijk gewicht van de vloeistof en dit is weer gecorreleerd aan het alcoholpercentage (natuurkundig proces).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven