single.php
. . . Blog Proosten tegen kanker

Proosten tegen kanker

Proosten tegen kanker

Geschreven door Nathalie Dekker

Op mijn werk bij de Alcohol Infolijn hoor ik dingen waarvan ik vind dat iedereen ze moet weten. Eén van die dingen is dat je als vrouw meer kans loopt op borstkanker als je alcohol drinkt. Dat risico neemt al toe bij 1 glas per dag.
Het is niet zo dat je dan gelijk een grote kans op borstkanker hebt.
En als je géén alcohol drinkt, kun je nog steeds kanker krijgen.
Want kanker wordt door meerdere dingen tegelijk veroorzaakt.
Maar alcohol is wel een oorzaak die je zelf kunt verminderen of uitschakelen!
Dát moet iedereen weten.

Het komt wel eens bij me op om erover te beginnen. Maar het is geen boodschap die het leuk doet op familiefeestjes of tijdens een weekendje weg met vriendinnen. Niemand vindt het gezellig om over de risico’s van alcohol te praten. Maar hoe komen we dan van het idee af dat een beetje alcohol best gezond is?

Gelukkig krijg ik hulp van de campagne van de Gezonde Generatie.
In de campagnevideo zie je mensen proosten op hun gezondheid en dan de tekst dat alcohol de kans op 7 soorten kanker kan vergroten. Zou dat een idee zijn? Dat we voortaan na het proosten even bespreken hoe gezond alcohol nu echt is? En dat we misschien een keer proosten op minder alcohol.
Of zeggen: ‘Op je gezondheid, ondanks dat we nu een kankerverwekkend middel drinken’.
Of: ‘Proost, daar gaat onze gezondheid’. 

Kon ik in het echte leven maar een tekst in beeld brengen, zoals in de campagnevideo. Dan hoefde ik het niet hardop te zeggen.
Maar wacht eens.. ik hoef het ook niet zelf te zeggen: ik kan natuurlijk die video doorsturen. Daar zijn social media voor: subtiel of niet subtiel iets onder de aandacht brengen bij vrienden, familie en vage kennissen.

Blijf ik dan gewoon doorproosten? Moet ik niet eerlijk zijn over alcohol? Als dat de kans op kanker kan verlagen bij de mensen om me heen, is dat dan niet een ongemakkelijk moment waard? Maar durf ik dat? En helpt dat? 

Ik denk dat ik maar begin met niet meer ‘Gezondheid’ te zeggen bij het proosten met alcohol. En alleen nog maar ‘Gezondheid’ roep als ik iets in mijn glas heb dat niet kankerverwekkend is. 

Dus mensen: post! Op je gezondheid.

Post op social media

X / Twitter >

Facebook >

LinkedIn >

Meer weten?

Meer lezen over alcohol en kanker?
> Bekijk deze pagina op alcoholinfo.nl

Zien wat je nog meer moet weten over alcohol?
> Bekijk de video 7 dingen die je moet weten over alcohol

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven