Menu

Hoofdmenu

Alcohol in de zon 

Als het warm weer is, ziet het leven er vaak wat anders uit.  Je bent meer buiten. Doet andere dingen. Eet en drinkt anders. Ga jij ook anders om met alcohol? Hieronder lees je waarom dat belangrijk is. 

Drink genoeg… water 

Als het buiten warm is, zweet je meer dan normaal.
Hierdoor raakt je lichaam meer vocht kwijt.
Als je dan niet genoeg drink, kun je uitdrogen.
Je krijgt dan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en moeheid.

Drinken is dus belangrijk, maar alcohol drinken helpt juist niet.
Alcohol zorgt ervoor dat je meer plast en dus minder vocht vasthoudt.
Daarom droog je juist sneller uit door alcohol!
Hierdoor kun je je tijdens het drinken van alcohol al niet lekker voelen.
Maar ook de kater van alcohol kan heftiger zijn.  

Pas daarom je alcoholgebruik aan als het warm is. Drink geen of minder alcohol.
En als je alcohol drinkt, drink dan na ieder glas een alcoholvrij drankje. Liefst water.  

> Lees hoe je uitdroging kunt herkennen en voorkomen op Thuisarts 

Laat je je verleiden door een terras?  

Als je op een terras of festival komt, zie je meestal al snel mensen met glazen alcohol.
Soms al vroeg op de dag. Dat kan het idee geven dat dat heel normaal is. En je kunt er ook zin in krijgen. Omdat je dorst hebt. De drempel om zelf alcohol te drinken kan dan heel laag zijn. 

Het is goed om je hierop voor te bereiden. Bedenk vóór je het terras of festival op gaat wat je zelf graag wilt: wil je alcohol drinken? Of heb je gewoon dorst en wil je een koel drankje zonder alcohol?
Heb je vandaag nog andere plannen of moet je het verkeer nog in? Drink dan liever geen alcohol. 

Vergeet niet te eten! 

Met warm weer hebben de meeste mensen minder honger. Mensen eten ook vaak later op de dag dan normaal. Ze drinken soms eerder op de dag alcohol dan ze gewend zijn.
Hierdoor vergeten ze wel eens iets te eten. Dat komt omdat je door alcohol minder goed oplet en een vol gevoel kunt krijgen. Want er zitten veel calorieën in drankjes met alcohol.
Alleen: als je weinig hebt gegeten, komt alcohol harder aan: je krijgt sneller een hoger alcoholpromillage waardoor je sneller dronken wordt.
Ook irriteert alcohol je maag en darmen meer bij een lege maag.
Hierdoor kun je buikpijn, diarree en andere klachten krijgen. 

Word je sneller dronken in de zon? 

Veel mensen denken dat je in de zon sneller dronken wordt. Maar daar is niet echt onderzoek naar gedaan. Het kan zijn dat je lichaam de alcohol sneller opneemt als het warm is. Maar de kans is groot dat er een andere oorzaak is waardoor mensen zich in de zon snel dronken voelen worden. Bijvoorbeeld: ze hebben weinig gegeten of ze hebben in korte tijd veel alcohol gedronken omdat ze dorst hadden. Ook kun je klachten van uitdroging of zonnesteek verwarren met dronkenschap. Of de klachten worden versterkt door het dronken zijn. Denk daarbij aan duizeligheid en misselijkheid. 

Gedronken? Zoek de schaduw op 

Alcohol drinken in de zon kan vervelend uitpakken. Door de alcohol voel je minder snel dat je te warm wordt en blijf je misschien te lang in de zon zitten. En juist met alcohol op geeft de zon extra risico’s. Je krijgt sneller een zonnesteek en verbrandt sneller. 

Zonnesteek 

Door de zon kan je lichaam te warm en te droog worden. Zeker als je niet genoeg alcoholvrije drankjes drinkt. Je kunt dan last krijgen van een zonnesteek of hitte-uitputting. Daar horen verschillende klachten bij, zoals een snelle hartslag, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kramp en flauwvallen.
Je kunt dit voorkomen door geen of alleen heel weinig alcohol te drinken.
Als je alcohol op hebt, blijf dan uit de zon en drink veel water. 

> Lees meer over een zonnesteek op Thuisarts 

Verbranden door de zon 

Het is mogelijk dat je sneller verbrand wanneer je veel alcohol drinkt. Uit sommige onderzoeken komt naar voren dat je huid door alcohol minder goed tegen de straling van de zon kan1Zoals te lezen in dit onderzoek uit 2021.. Verder lijkt huidkanker vaker voor te komen bij mensen die ook alcohol drinken2Zoals te lezen in dit onderzoek uit 2022.. Dat kan misschien ook komen doordat alcohol invloed heeft op je immuunsysteem. 

Pas op met alcohol als je gaat zwemmen 

Ieder jaar verdrinken er mensen tijdens het zwemmen. Experts denken dat alcohol daar vaak een rol bij speelt. Ongeveer 1 op de 4 Europeanen die verdrinken heeft alcohol gedronken3Zoals te lezen in dit artikel.. Hier zitten ook mensen bij die per ongeluk in het water zijn gekomen. Als mensen met alcohol op in het water komen kan het dus helemaal verkeerd aflopen.

Dat komt waarschijnlijk hierdoor: 

  • Door alcohol heb je minder controle over je lichaam. Het zwemmen zelf gaat lastiger en je weet onder water niet meer goed wat onder en boven is.  
  • Je let ook minder goed op en ziet minder snel gevaar.
    Je merkt bijvoorbeeld niet op dat het water dieper wordt, of dat er sterke stroming is.  
  • Je kunt sneller water binnenkrijgen als je alcohol hebt gedronken. Normaal houd je onder water automatisch je adem in en je mond dicht. Maar door alcohol kan het gebeuren dat je dit niet meteen doet.  
  • Ook kun je door alcohol sneller onderkoeld raken in het water. Hierdoor kun je kramp krijgen en daardoor kan zwemmen moeilijk of zelfs onmogelijk worden. 

 

We hopen dat je met deze tips fris en gezond de zomer doorkomt. 
Even helemaal stoppen met alcohol? Doe dan mee met de challenges van IkPas. 

Stel een vraag