single.php
. . . bezorgd Mijn zuster heeft een alcoholprobleem, ziet zelf niet in dat ze verslaafd is. Hoe kunnen we helpen?

Mijn zuster heeft een alcoholprobleem, ziet zelf niet in dat ze verslaafd is. Hoe kunnen we helpen?

Mijn zuster heeft een alcoholprobleem, ze is getrouwd 3 kinderen, ziet zelf niet in dat ze verslaafd is. Hoe kunnen we helpen?

Wat men kan doen als een vriend of familielid een alcoholprobleem heeft, hangt onder meer af van de relatie die men met deze persoon heeft. Over het algemeen heeft het niet zoveel nut om iemand met een alcoholprobleem direct op zijn drankgebruik aan te spreken, vooral als de drinker vindt dat er niets aan de hand is. Op- of aanmerkingen leveren dan meestal een ontwijkende reactie op: ” het valt best mee”, ” er zijn mensen die veel meer drinken”, ” waar bemoei je je mee” of ” ik kan er zo mee stoppen als ik wil”. Toch is het de beste manier om open, eerlijk en met respect uw vermoedens tegenover uw zus uit te spreken. U kunt daarbij vragen of zij bereid is om daarover met u te praten.

Bedenk dat de oplossing van het probleem in de eerste plaats bij uw zus zelf ligt. Zij is er zelf verantwoordelijk voor en eigenlijk is zij de enige die concrete stappen kan zetten om er echt iets aan te doen. Soms duurt het echter jaren voordat iemand een duidelijke stap zet.

Als iemand al jaren veel drinkt is in de meeste gevallen professionele hulp bij het stoppen noodzakelijk. Als zus kunt u wel bijdragen aan verandering. Afhankelijk van de situatie kunt u gebruik maken van onderstaande tips:

  • Kies een goed moment. Begin er in ieder geval niet over als uw zus onder invloed is. U kunt zeggen dat u zich zorgen maakt (u kunt daarvoor concrete aanwijzingen hebben die u dan ook het beste duidelijk kunt benoemen) en aangeven dat u voor zover dat kan graag wilt helpen
  • Probeer niet te veroordelen (ook al bent u verdrietig, verontwaardigd, teleurgesteld of boos) en zeg zo concreet mogelijk welke gevolgen van het drinken voor u niet acceptabel zijn.
  •  Los geen problemen op voor uw zus. Neem ook geen verantwoordelijkheden van haar over. Laat haar zelf de gevolgen van het drinken zoveel mogelijk ervaren en oplossen. Het intensief omgaan met iemand die een drankprobleem heeft is vaak erg ingewikkeld. Meestal levert dit zeer tegenstrijdige gevoelens op en zit je voortdurend met het dilemma: ” je geeft om iemand die zich onmogelijk gedraagt.” Aarzel niet om hier met anderen over te praten.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over verslaving? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven