single.php
. . . bezorgd Mijn moeder drinkt teveel, maar ze ontkent dat het een probleem is. Wat kan ik doen?

Mijn moeder drinkt teveel, maar ze ontkent dat het een probleem is. Wat kan ik doen?

Mijn moeder drinkt teveel, maar ze ontkent dat het een probleem is. Wat kan ik doen?

Wat je kunt doen als iemand in je omgeving een alcoholprobleem heeft, zal onder meer afhangen van de relatie die je hebt met deze persoon. Over het algemeen is het lastig om iemand op zijn of haar drankgebruik aan te spreken, vooral als hij of zij vindt dat er niets aan de hand is. Vaak is dit het geval. Door schaamte en onzekerheid is ontkennen makkelijker dan toegeven dat je een probleem hebt. Ook omdat iedere volwassene die hardop zegt dat hij of zij een probleem heeft ook de volgende stap moet gaan zetten: het probleem oplossen, dus stoppen met drinken al of niet met ondersteuning daarbij.

Het probleem ligt in de eerste plaats bij jouw moeder. Zij is er zelf verantwoordelijk voor en is eigenlijk de enige die er echt iets aan kan doen. Soms duurt het jaren voordat iemand een duidelijke stap zet; het komt echter ook wel voor dat iemand schrikt van reacties uit de omgeving en dan toch besluit te stoppen met drinken. Als iemand al jaren veel drinkt is in de meeste gevallen professionele hulp bij het stoppen noodzakelijk.

Als omgeving kun je wel bijdragen aan verandering. Afhankelijk van de situatie kun je gebruik maken van onderstaande tips :

  • Kies een goed moment voor een gesprek: wacht een moment af dat zij niet onder invloed is. Probeer niet te veroordelen (ook al ben je nog zo verontwaardigd, teleurgesteld, beledigd of boos) en zeg zo concreet mogelijk welke gevolgen van het drinken voor jou niet acceptabel zijn.
  • Geef aan wat je opmerkt aan gevolgen van het drinken van je moeder, geef heel concreet aan waar je last van hebt.
  • Los geen problemen op voor de drinker. Neem ook geen verantwoordelijkheden van de drinker over. Laat haar zelf de gevolgen van haar drinken ervaren en oplossen.
  • Ga niet mee in de eventuele weerstand van de drinker tegen de hulpverlening. Vaak komt een deel van de weerstand voort uit de angst voor het veranderen van het alcoholgebruik.
  • Zoek zelf steun. Het kan een hele steun zijn om met anderen te praten over dit probleem. Het is belangrijk dat je niet zelf in een isolement terechtkomt. Vaak komt dit voort uit schaamte voor het gedrag van de ander. Je kunt steun zoeken bij een goede bekende waar je vertrouwen in hebt of een beroep doen op een hulpverlener van een instelling voor verslavingszorg of aansluiting zoeken bij een groep met lotgenoten. Bijvoorbeeld via bijeenkomsten of via een forum. Meer informatie kun je hier vinden. 

Voor een, anoniem, gesprek kun je hierover bellen met een medewerker van de Alcohol Infolijn. Iedere werkdag tussen 9.00 -17.00 uur is er iemand bereikbaar op nummer 0900 – 1995 (10 ct/min).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven