single.php
. . . bezorgd Mijn broer heeft een alcoholprobleem, wat kan ik doen?

Mijn broer heeft een alcoholprobleem, wat kan ik doen?

Mijn broer heeft een alcoholprobleem, wat kan ik doen?

Wat men kan doen als een familielid een alcoholprobleem heeft, hangt onder meer af van de relatie die men met deze persoon heeft. Over het algemeen heeft het niet zoveel nut om iemand met een alcoholprobleem direct op zijn drankgebruik aan te spreken, vooral als de drinker vindt dat er niets aan de hand is. Op- of aanmerkingen leveren dan meestal een ontwijkende reactie op: ” het valt best mee”, ” er zijn mensen die veel meer drinken”, ” waar bemoei je je mee” of ” ik kan er zo mee stoppen als ik wil”. Toch is het de beste manier om open, eerlijk en met respect uw vermoedens tegenover uw broer uit te spreken. Je kunt daarbij vragen of hij bereid is om daarover met jou te praten.

Bedenk dat de oplossing van het probleem in de eerste plaats bij je broer zelf ligt. Hij is er zelf verantwoordelijk voor en eigenlijk is hij de enige die concrete stappen kan zetten om er echt iets aan te doen. Soms duurt het echter jaren voordat iemand een duidelijke stap zet.

Als iemand al jaren veel drinkt is in de meeste gevallen professionele hulp bij het stoppen noodzakelijk. Als broer kun je wel bijdragen aan verandering.

  • Afhankelijk van de situatie kun je gebruik maken van onderstaande tips: kies een goed moment. Begin er in ieder geval niet over als je broer onder invloed is.
  • Je kunt zeggen dat je je zorgen maakt (je kunt daarvoor concrete aanwijzingen hebben die je dan ook het beste duidelijk kunt benoemen) en aangeven dat je voor zover dat kan graag wilt helpen
  • Probeer niet te veroordelen (ook al ben je verdrietig, verontwaardigd, teleurgesteld of boos) en zeg zo concreet mogelijk welke gevolgen van het drinken voor jou niet acceptabel zijn.
  • Los geen problemen op voor je broer. Neem ook geen verantwoordelijkheden van hem over. Laat hem zelf de gevolgen van het drinken zoveel mogelijk ervaren en oplossen. Het intensief omgaan met iemand die een drankprobleem heeft is vaak erg ingewikkeld. Meestal levert dit zeer tegenstrijdige gevoelens op en zit je voortdurend met het dilemma: ” je geeft om iemand die zich onmogelijk gedraagt.” Aarzel niet om hier met anderen over te praten.

Op de website Allesoverdrinken.nl vind je een forum en een zelfhulpprogramma en kun je een adviesgesprek aanvragen.

Je kunt voor een anoniem gesprek hierover bellen met een medewerker van de Alcohol Infolijn. Iedere werkdag tussen 9.00 -17.00 uur is er iemand bereikbaar op nummer 0900 – 1995 (10 ct/min).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven