single.php
. . . zwanger Voor de zwangerschap

Voor de zwangerschap

Alcohol en zwanger worden: drinken vóór de zwangerschap

Probeer je zwanger te worden? Dan kun je beter stoppen met drinken nog vóór je zwangerschap. Waarom? Bekijk het filmpje!

Het (alcohol) advies als je zwanger wilt worden

De veiligste keuze is om te stoppen met drinken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Alleen als je geen alcohol drinkt, loop je geen risico. Dit geldt voor mannen en vrouwen.

Waarom stoppen met het drinken van alcohol vóórdat je zwanger wordt?

Er zijn twee belangrijke redenen om te stoppen met drinken van alcohol voordat je zwanger bent.

1. Alcohol drinken maakt je minder vruchtbaar

Het drinken van één of meer glazen alcohol per dag kan bij vrouwen én mannen de vruchtbaarheid verminderen. Het kan dan langer duren voordat de vrouw zwanger is.
Als de man regelmatig veel drinkt kan hij moeite hebben met het krijgen van een stijve penis.
Als de man en vrouw allebei alcohol drinken is ook het risico op een miskraam groter. Dat komt doordat alcohol de eicel van de vrouw en het sperma van de man kan beschadigen. Mannen hebben dan beschadigd zaad. Dit kan na de bevruchting leiden tot een problemen bij de ontwikkeling van het vruchtje of zelfs tot een miskraam.

2. Je kan zwanger zijn zonder dat je het weet en per ongeluk drinken

Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je zwanger worden. Vaak weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent. Ook in de eerste weken van de zwangerschap is alcohol schadelijk voor de baby. Als je doorgaat met alcohol drinken, kun je dus per ongeluk het ongeboren kind beschadigen.

Wat als je zwanger bent en toch per ongeluk hebt gedronken?

Ben je (onverwacht) zwanger en heb je alcohol gedronken? Bijvoorbeeld in de periode tussen je eisprong en je NOD (niet-ongesteldheidsdag)? Dit betekent niet meteen dat je kindje hier blijvende schade door oploopt. Of je kindje schade oploopt hangt af van meerdere factoren. Er is ook nog weinig bekend over de gevolgen bij weinig drankjes. Wel is het belangrijk om vanaf nu niet meer te drinken, om verdere risico’s te voorkomen. Bespreken ook met je verloskundige dat je alcohol hebt gedronken.

> Lees meer over alcohol drinken tijdens de zwangerschap

Voordelen van stoppen met drinken voordat je zwanger bent

  • Mannen en vrouwen zijn vruchtbaarder, er is dus meer kans op een zwangerschap
  • Minder kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
  • Mannen hebben minder moeite met het krijgen van een stijve penis

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en zwanger worden? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven