Wat zijn de verschillende fases van verslaving en wat zijn de effecten?
Verslaafd ben je niet ineens. Het is een geleidelijk proces. In het proces van verslaving zijn een aantal fases te herkennen. Het begint met kennismaking met het middel. In de experimentele fase leert men, door van alles uit te proberen, zowel de positieve als negatieve kanten kennen.
Van deze fase gaat men over in sociaal geïntegreerd gebruik. In deze fase heeft men een evenwicht gevonden tussen de positieve en negatieve gevolgen. Dit gebruik leidt meestal niet tot problemen.
Vervolgens kan in een aantal gevallen het gebruik geleidelijk of plotseling toenemen, zodat men in de fase van overmatig gebruik belandt. In deze fase gaat het genotmiddel een steeds grotere rol spelen in het leven van de gebruiker. Men drinkt, rookt of gokt om problemen te vergeten.
Na een periode van overmatig gebruik kan men verslaafd raken. Belangrijk bij deze fasen is dat een verslaving zich niet per definitie hoeft te ontwikkelen in de laatste fase: steeds is er een stoppen met drinken en daarmee gepaard gaande het verdwijnen van bepaalde symptomen mogelijk.
Met andere woorden, een alcoholverslaving is niet een ziekte die elke drinker als een onafwendbaar noodlot boven het hoofd hangt.