single.php
. . . verslaving Hoe zit het met de erfelijkheid voor alcoholverslaving?

Hoe zit het met de erfelijkheid voor alcoholverslaving?

Hoe zit het met de erfelijkheid voor alcoholverslaving?

Kinderen van alcoholverslaafde ouders lopen meer risico om een alcoholprobleem te krijgen dan andere kinderen.
Dit heeft te maken met drie zaken:

  • erfelijkheid: uit onderzoek is gebleken dat er een zekere erfelijke aanleg kan bestaan voor het krijgen van alcoholproblemen. Voor zonen van alcoholafhankelijke vaders geldt dat nog wat sterker dan voor dochters. Het is niet bekend hoe groot het extra risico is maar kinderen van alcoholverslaafde ouders moeten wel met een vergrote kans op het ontstaan van alcoholproblemen rekening houden. Sommige onderzoeken spreken van een verhoogde kans van ongeveer 50%!
  • invloed van de omgeving: als je opgroeit in een omgeving waar veel gedronken wordt kan het zijn dat je als kind  daar veel last van hebt; je voelt je dan als kind minder gelukkig omdat je minder aandacht krijgt of omdat je erg onzeker wordt door het soms onvoorspelbare of misschien wel bedreigende gedrag van je vader of moeder. Een ongelukkige jeugd kan vervolgens een rol spelen bij het ontstaan van alcoholproblemen op latere leeftijd.
  • als er door je ouders of verzorgers veel gedronken wordt kan het zijn dat je erg gewend bent dat er altijd en overal alcohol aanwezig is; je kunt de gewoonte om veel te drinken zonder daarover na te denken overnemen van je ouders.

Het is goed dat iemand zich van het bovenstaande bewust is en zelf voorzorgsmaatregelen te treffen. Het komt voor – als je zelf ouders hebt die overmatig drinken en een verslaving hebben ontwikkeld- jezelf minder last hebt van de korte termijn effecten van alcohol. Je kunt meer drinken voordat je het effect merkt. Daardoor kun je denken dat je er beter tegen kan dan een ander en minder bezorgd hoeft te zijn. Het omgekeerde is echter het geval.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven