single.php
. . . verkeer Wat is de LEMA?

Wat is de LEMA?

De LEMA is een verplichte cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Die cursus kan worden opgelegd als iemand rijdt nadat hij of zij alcohol heeft gedronken.

De LEMA bestaat uit twee bijeenkomsten van 3,5 uur. Tussen de twee bijeenkomsten zit een week waarin deelnemers thuis aan de slag moeten met de informatie uit de eerste bijeenkomst.

Tijdens de cursus leert de deelnemer om veilig te rijden in het verkeer. Als de deelnemer de cursus goed afrondt dan krijgt hij of zijn het rijbewijs weer terug. Als iemand dan binnen vijf jaar opnieuw onder invloed rijdt kan het rijbewijs ongeldig verklaard worden.

Lees meer over straffen voor mensen die opnieuw in de fout gaan.

Wanneer krijg je een LEMA?

De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol is bedoeld voor beginnende bestuurders bij wie een bloed- of adem-alcoholgehalte is geconstateerd tussen 0,5 en 0,8 promille (tussen 220 μg/l en 350 μg/l) Dat vermeldt het CBR op hun website. . Ook ervaren bestuurders kan een LEMA worden opgelegd. Bij hen wordt de maatregel opgelegd bij een bloed-of ademgehalte tussen de 0,8 en 1 promille (350 μg/l en 435 μg/l).

Lees meer over boetes en straffen voor rijden onder invloed

Kosten

De kosten van de LEMA zijn €647. Deze kosten moet je zelf betalen.

Wat is het verschil met een EMA?

Het grote verschil is dat de EMA langer duurt. De LEMA is een lichte cursus over alcoholgebruik in het verkeer. De EMA duurt langer en is duurder.

Lees hier meer over de EMA

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top