single.php
. . . school Wat doet de overheid tegen alcohol misbruik?

Wat doet de overheid tegen alcohol misbruik?

Wat doet de overheid tegen alcohol misbruik?

De overheid wil alcoholmisbruik onder jongeren (en volwassenen) terugdringen d.m.v. een alcoholmatigingsbeleid.

Met het alcoholmatigingsbeleid wil de overheid het volgende bereiken:

  • matiging van het alcoholgebruik in het algemeen (als het gemiddelde alcoholgebruik per hoofd van de bevolking stijgt, dus als we in Nederland meer gaan drinken, zal ook het aantal mensen dat problemen krijgt met of door alcohol toenemen).
  • het voorkomen van alcoholmisbruik in specifieke risicovolle situaties (in het verkeer, op het werk etc.) en bij kwetsbare groepen (zoals kinderen)

De middelen die worden ingezet om deze doelen te bereiken zijn: voorlichting, hulpverlening, wetgeving, zelfregulering en onderzoek. Het belangrijkste argument voor onze inspanningen is dat nu de schade die alcohol veroorzaakt veel te groot is. Als je alle alcoholschade van ongevallen, geweld, inspanningen van de politie, ziekteverzuim, behandeling etc. etc. optelt, dan kom je jaarlijks ruim boven de 5 miljard! Aangezien de risico’s van alcoholgebruik groot zijn (alcohol is in feite een giftige stof waar we zeer matig mee dienen om te gaan), zijn er regels opgesteld.

De leeftijdgrens voor alcoholhoudende dranken ligt bij 18 jaar omdat alcohol voor kinderen onder de 18 jaar extra schadelijk is en gevaarlijk in bepaalde situaties. Alcoholreclame mag ook niet op minderjarigen zijn gericht. Alcohol mag ook op geen enkele wijze worden opgedrongen. Deze en andere regels zijn ingesteld ter bescherming van de (jonge) consument.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven