single.php
. . . school Waarom gaan sommige mensen door met gebruik en stoppen anderen op tijd?

Waarom gaan sommige mensen door met gebruik en stoppen anderen op tijd?

Waarom gaan sommige mensen door met gebruik en stoppen anderen op tijd?

Er zijn verschillende redenen voor waarom de een doorgaat met gebruik en de ander op tijd stopt:

  • inzicht in het probleem: het duurt een poos voordat iemand inziet dat hij op een verkeerde manier met alcohol omgaat. Alcohol is immers in onze maatschappij een algemeen geaccepteerd genotmiddel. Omdat zoveel mensen alcohol drinken valt problematisch gebruik niet zo snel op. Dit inzicht komt niet voor iedereen op hetzelfde moment.
  • ontkenning van het probleem: sommige drinkers blijven naar hun omgeving en ook naar zichzelf toe ontkennen dat er een probleem is ontstaan. Dit is een min of meer onbewust mechanisme en komt meestal voort uit de angst voor het moeten stoppen met drinken.
  • druk vanuit de omgeving: als de druk om het alcoholgebruik aan te pakken vanuit de omgeving groot is  kan dit een reden zijn om te stoppen of te minderen met drinken.
  • het evenwicht tussen de voordelen en de nadelen van het drinken. Hoe groter de nadelen (lichamelijke klachten, ruzies) hoe eerder iemand misschien stopt.
  • de reden waarom gedronken wordt: als mensen drinken uit eenzaamheid  of om zorgen niet onder ogen te hoeven zien, of als een soort medicijn om zich wat kalmer of minder angstig te voelen, zullen zij dit niet gemakkelijk uit eigen beweging opgeven.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven