single.php
. . . opvoeding Werkt straffen en belonen eigenlijk wel?

Werkt straffen en belonen eigenlijk wel?

Werkt straffen en belonen eigenlijk wel?

Ouders hebben over het algemeen een grotere invloed op het al dan niet beginnen met roken en drinken van hun kinderen dan tot nu toe werd aangenomen. Maar dit valt of staat niet alleen maar bij het belonen of bestraffen. Ouders hebben invloed door hun meningen, eigen gedragingen en levensstijl. Een goed voorbeeld geven, maar vooral interesse tonen in de handel en wandel van de jongere zijn hierin erg belangrijk. Kinderen uit gezinnen met liefhebbende, stimulerende en ondersteunende ouders die controle over hun kinderen hebben door toezicht te houden op hun activiteiten, zullen minder snel beginnen met het gebruik van middelen.

Uit onderzoek blijkt dat het belonen van niet roken iets meer effect heeft dan het belonen van niet drinken. Maar ook hierbij geldt dat het open in gesprek blijven en interesse tonen heel belangrijk is: het voorkomt vaak dat jongeren zich af willen zetten tegen de ouders, en daarmee stiekem gedrag. 

Of jongeren na hun 18e “los gaan” is niet te voorspellen. Zo is bekend dat studenten bijvoorbeeld veel drinken, maar vaak ook na hun studietijd weer minderen. Wat uit onderzoek blijkt (G. Smit, VU) is dat jongeren die op zeer jonge leeftijd leren drinken een grotere kans hebben op alcoholverslaving op latere leeftijd omdat hun hersenen sneller naar het bekende middel leren vragen. In dit opzicht geldt: hoe later jongeren beginnen met drinken, hoe beter, ook al zouden ze op latere leeftijd een tijdje juist meer gaan drinken. Wij raden jongeren af om voor hun 18e te beginnen met drinken.

Lees hier meer over de risico’s van alcohol op jongeren.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven