single.php
. . . wet Van 16 naar 18 jaar

Leeftijdsgrens alcohol: van 16 naar 18 jaar

Nieuwe wet

Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe wet en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes. Er verandert nog meer. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes (op straat, in parken, op evenementen enzovoort). Als ze toch alcohol bij zich hebben, kunnen ze een boete krijgen.

Waarom 18 jaar?

De leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid voor jongeren te verkleinen, zodat het gebruik van alcohol door jongeren afneemt.

Iedereen wil zijn kind zo gezond mogelijk laten opgroeien. De wet helpt ouders daarbij. Alcohol kan de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoren. Ook drinken jongeren nu te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top