single.php
. . . opvoeding Leeftijdsgrens alcohol jongeren: wat je moet weten

Leeftijdsgrens alcohol jongeren: wat je moet weten

Leeftijdsgrens alcohol jongeren: wat je moet weten

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol kopen. Die leeftijdsgrens is een belangrijke maatregel om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. 

Eerst mochten jongeren in Nederland alcohol kopen vanaf 16 jaar. Maar die leeftijdsgrens is in 2014 verhoogd. Nu moet je minimaal 18 jaar oud zijn om alcohol te mogen kopen. Met de nieuwe Alcohol Wet wordt de verkoper van alcohol strafbaar. Verder is ook een meerderjarige strafbaar die alcohol koopt en doorgeeft aan een minderjarige. De boete voor deze overtredingen is 100 euro voor de meerderjarige en 100 euro voor 16 en 17 jarigen of 50 euro voor 14 en 15 jarigen.

Gezondheidsrisico’s

De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico’s van alcohol voor jongeren erg groot zijn. De leeftijdsgrens kan ook helpen om overlast door alcoholgebruik van jongeren te voorkomen.

Mensen die voor hun werk alcohol schenken of verkopen moeten goed opletten voor wie de drank bedoeld is. Het is namelijk verboden om drank te verkopen aan volwassenen die de drank vervolgens doorgeven aan een minderjarige.

Jongeren en werken in de horeca

In de nieuwe Alcoholwet staat ook dat 14- en 15-jarige stagiairs vanuit hun opleiding alcohol mogen schenken. Anders moeten jongeren minimaal 16 jaar oud zijn om achter een bar te mogen werken.

Boete

Het is voor jongeren strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de leeftijdsgrenzen van alcohol? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven