single.php
. . . opvoeding Is het verstandig als ouder bij de eerste aanraking van je kind met alcohol te zijn?

Is het verstandig als ouder bij de eerste aanraking van je kind met alcohol te zijn?

Hoe ga je om met jongeren die nog voor hun 18e of vlak daarna op kamers gaan? Een moeder had het idee er liever ‘bij’ te zijn als haar kinderen voor het eerst in aanraking komen met alcohol.

Het leren ‘thuis drinken’ is een achterhaald opvoedadvies. Uit onderzoek blijkt dat kinderen dan juist eerder en meer alcohol buitenshuis drinken dan kinderen die thuis geen alcohol krijgen aangeboden. Als je kind uit huis gaat, verlies je het directe zicht op je kind. Je kunt natuurlijk wel het gesprek blijven aangaan met je kind over omgang met alcohol. Je kunt met je kind bespreken of:

  • Hij/zij drinkt of van plan is alcohol te gaan drinken. 
  • Of en wat er in de vriendengroep aan alcohol gedronken wordt. De vriendengroep geeft vaak een redelijk goede indicatie voor het gebruik van je kind.
  • Hij/zij heeft nagedacht over lastige situaties als er alcohol wordt aangeboden en hij/zij eigenlijk niet (meer) wil.  
  • Ga bij jezelf na of je een afkeurende of juist toegeeflijke houding ten opzichte van alcohol hebt. Het voorbeeldgedrag en de norm van de ouders nemen kinderen onbewust over en kan het drinkgedrag van je kind aardig voorspellen. Door met je kind een gesprek te voeren over je eigen houding, leert je kind kritisch zelf na te denken en eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven