single.php
. . . feiten Wat zit er eigenlijk in alcohol?

Wat zit er eigenlijk in alcohol?

Alcoholhoudende drank is een een drank waar ook pure alcohol in zit. Pure alcohol ( de scheikundige naam van pure alcohol is ethanol) ontstaat door vergisting van natuurlijke suikers en zetmeel in vruchten en in granen. Uit natuurlijke gisting kan een alcoholhoudende drank ontstaan met maximaal 15% alcohol. Door het koken en het weer afkoelen van deze drank (dit heet distilleren) kunnen de alcoholpercentages kunstmatig worden verhoogd.

In alle alcoholhoudende dranken zit ethanol; smaak, kleur en het alcoholpercentage worden bepaald door de grondstoffen en de bereidingswijze. De scheikundige formule van ethanol is C2H5OH. Pure alcohol (ethanol) is goed oplosbaar in water en het wordt gemakkelijk in het bloed opgenomen en snel over het totale lichaamsvocht verspreid.

Giftige stof
Alcohol is direct giftig voor de cellen van het lichaam en wordt daarom zo snel mogelijk door lichaam afgebroken in onschadelijke stoffen. Uit alcohol ontstaat bij de afbraak eerst het zeer giftige asceet-aldehyde en daarna koolzuur en water. Dit gebeurt voor het grootste deel in de lever. Omdat alcohol en asceet-aldehyde erg schadelijk is, is het belangrijk niet te veel tegelijk te drinken omdat de lever anders haar werk niet aankan. In dat geval blijven de giftige stoffen te lang onafgebroken in het bloed en het lichaamsvocht aanwezig. Ethanol beïnvloedt het bewustzijn; door de werking op het centrale zenuwstelsel en de hersenen veranderen stemming en gedrag.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar top