single.php
. . . effecten Is één glas rode wijn gezond voor het hart?

Is één glas rode wijn gezond voor het hart?

Is één glas rode wijn gezond voor het hart?

Wetenschappers zijn het niet met elkaar over eens of een beetje alcohol drinken het hart kan beschermen tegen ziekte. Dit geldt voor alle alcohol, niet alleen voor rode wijn. In sommige onderzoeken hebben mensen die maximaal één standaardglas alcohol per dag drinken minder kans op sommige hart- en vaatziekten, dan mensen die helemaal niet drinken. Dit kan echter ook door andere dingen komen. 

> Lees op de website van het Expertisecentrum Alcohol meer over de discussie of alcohol beschermend is voor het hart

Veel mensen dachten lange tijd dat (rode) wijn het hart beschermt. Maar ook hieraan twijfelen wetenschappers op dit moment. De stoffen die het hart beschermen (polyfenolen) zitten ook in druivensap, olijfolie en verse groente. Wil je je hart beschermen, kun je beter deze dingen eten dan wijn drinken. Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. 

> Lees meer over alcohol en kanker

De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker kan veroorzaken. Niet-roken, gezond eten en voldoende beweging zijn veel belangrijker om hart- en vaatziekten te voorkomen dan het drinken van alcohol zoals rode wijn.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven