single.php
. . . Blog Nederlanders drinken steeds meer alcoholvrije dranken

Nederlanders drinken steeds meer alcoholvrije dranken

Nederlanders drinken steeds meer alcoholvrije dranken

Met alcoholvrije dranken bedoelen we dranken waar normaal gesproken alcohol in zit. Bijvoorbeeld, alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn en cocktails.

Eerder was al in het nieuws dat de verkoop van alcoholvrije dranken toeneemt. Ook in de cijfers over alcoholgebruik zie je dat Nederlanders steeds meer alcoholvrije dranken drinken. Van de volwassenen drinkt 16%  maandelijks alcoholvrije dranken. Onder jongeren is dat 15%. Mannen en jongens drinken vaker alcoholvrije dranken dan vrouwen en meisjes.

Drinken mensen minder alcohol door alcoholvrije drankjes?

Je kunt niet zeggen dat mensen minder alcohol drinken als ze veel alcoholvrije drankjes drinken.
Mensen drinken alcoholvrije drankjes vaak náást drankjes mèt alcohol.
Meer dan de helft van de mensen die alcoholvrije dranken drinkt, zegt hierdoor minder alcohol te drinken. 

Het zou kunnen dat zwangere vrouwen wel minder vaak alcohol drinken doordat ze vaker voor alcoholvrije drankjes kiezen. Dat kan ook gelden voor vrouwen die borstvoeding geven. Er is meer onderzoek nodig om dit te weten. 

Nog niet duidelijk of alcoholvrij een opstapje is naar alcohol

Jongeren drinken dus ook meer alcoholvrije dranken dan vroeger. Vooral 14-jarigen drinken doen dat veel. Dit is gezonder dan alcohol drinken. Maar het kan wèl zijn dat kinderen hierdoor vertrouwd raken met alcohol drinken. De stap naar bier of wijn mèt alcohol kan hierdoor kleiner worden. Maar er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om dit te bewijzen. 

Ook weten we nog niet of een alcoholvrij drankje mensen kan helpen om te stoppen met alcohol. Mensen die een alcoholprobleem hebben, krijgen misschien juist trek in alcohol als ze een alcoholvrije drank drinken

> Lees meer in de factsheet over alcoholvrije dranken

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven