single.php
. . . bezorgd Hoe moet je omgaan met iemand die aan het afkicken is?

Hoe moet je omgaan met iemand die aan het afkicken is?

Hoe moet je omgaan met iemand die aan het afkicken is?

Vuistregel in het omgaan met iemand die gestopt is met drinken is dat de omgeving zoveel als mogelijk de verantwoordelijkheid voor het volhouden bij de (ex)drinker zelf moet laten. De verleiding is meestal groot om iemands gangen nauwlettend in de gaten te houden en persoonlijke spullen te doorzoeken op flessen, verleidingen zoveel mogelijk voor iemand weg te houden e.d.. Hoe begrijpelijk dit ook is, meestal werkt het niet positief. Het gevaar bestaat namelijk dat de (ex)drinker bewust of onbewust de verantwoordelijkheid voor het niet drinken gaat neerleggen bij zijn omgeving en de mate waarin controle wordt uitgeoefend. De motivatie om niet meer te drinken komt dan niet meer uit hemzelf, maar uit het gevoel in de gaten te worden gehouden. Omdat dit gevoel op zich meestal al als naar ervaren wordt, gaat men zoeken naar wegen om hieraan te ontsnappen.

Een tweede belangrijke reden is dat iemands zelfvertrouwen kan worden aangetast als hij of zij merkt dat de mensen in de omgeving er kennelijk niet in durven geloven dat het lukt om droog te blijven. En (zelf)vertrouwen en geloof in eigen kunnen en mogelijkheden zijn juist zeer belangrijk in dit proces.

Wat in het algemeen positief werkt is samen zoeken naar (nieuwe) vormen van afleiding waarbij het niet gebruikelijk is om alcohol te drinken. Zoals bij voorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen.

De meeste instellingen voor verslavingszorg geven op verzoek informatie aan familie en nabije omgeving over wat beter wel of niet te doen in de omgang met een (ex)drinker. Wij raden u aan om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Tenslotte kunt u voor meer uitgebreidere informatie terecht bij de Alcohol Infolijn: 0900- 1995 (10 ct p/m). Iedere werkdag is er van 09.00 tot 17.00 uur een medewerker bereikbaar voor een persoonlijk gesprek.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven