single.php
. . . wet Van 16 naar 18 jaar

Leeftijdsgrens alcohol: van 16 naar 18 jaar

Nieuwe wet

Vanaf 1 juli 2021 is er de nieuwe Alcohol Wet. In deze wet staat dat alcohol alleen mag worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes. Jongeren onder de 18 mogen ook geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes  zoals op straat, in parken, op evenementen enzovoort. Als ze toch alcohol bij zich hebben, kunnen ze een boete krijgen. De boete is honderd euro voor 17 en 18 jarigen en vijftig euro voor 14 en 15 jarigen.

In de nieuwe wet staat ook dat het strafbaar is, als een volwassene alcohol koopt en doorgeeft aan een minderjarige. Ook hiervoor kun je een boete krijgen van honderd euro. Verder is ook de verkoper van alcohol strafbaar.

Waarom 18 jaar?

De leeftijdsgrens voor alcohol is in 2014 verhoogd met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid voor jongeren te verkleinen, zodat het gebruik van alcohol door jongeren afneemt.

Iedereen wil zijn kind zo gezond mogelijk laten opgroeien. De wet helpt ouders daarbij. Alcohol kan de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoren. Ook drinken jongeren nu te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top