single.php
. . . wet Leeftijdsgrens alcohol is 18 jaar

Leeftijdsgrens alcohol is 18 jaar

De Alcoholwet

Volgens de Alcoholwet mag alcohol alleen worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, bier, wijn en mixdrankjes. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes  zoals op straat, in parken, op evenementen enzovoort. Als ze toch alcohol bij zich hebben, kunnen ze een boete krijgen. De boete is honderd euro voor 17 en 18 jarigen en vijftig euro voor 14 en 15 jarigen.

In de wet staat ook dat het strafbaar is, als een volwassene alcohol koopt en doorgeeft aan een minderjarige. Ook hiervoor kun je een boete krijgen van honderd euro. Verder is ook de verkoper van alcohol strafbaar.

Waarom 18 jaar?

De leeftijdsgrens voor alcohol is in 2014 verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid voor jongeren te verkleinen, zodat het gebruik van alcohol door jongeren afneemt. Sterke drank mocht toen al alleen aan meerderjarigen worden verkocht.

Iedereen wil zijn kind zo gezond mogelijk laten opgroeien. De wet helpt ouders daarbij. Alcohol kan de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoren. Ook drinken jongeren nu te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

De Alcoholwet is op 1 juli 2021 aangepast. Lees hier meer over de veranderingen in de wet.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top