single.php
. . . sport Hoe snel gaat door alcohol de sprintsnelheid achteruit?

Hoe snel gaat door alcohol de sprintsnelheid achteruit?

Hoeveel de sprintsnelheid afneemt door het drinken van twee glazen alcohol weten wij niet. Het promillage zou dan ongeveer 0,4 zijn. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hierdoor reageert iemand die alcohol heeft gedronken trager dan normaal. De controle over z’n been- en armspieren gaat ook achteruit, z’n gezichtsvermogen wordt minder en iemand kan zich steeds slechter concentreren. Een voorbeeld uit onderzoek in het verkeer: je rijdt 80 kilometer per uur (= 22 meter per seconde), je hebt 3 of 4 glazen bier gedronken en reageert daardoor een halve seconde langzamer. Als je dan plotseling moet remmen, betekent dit dat je 11 meter méér afstand nodig hebt om tot stilstand te komen dan in nuchtere toestand.

Er zijn een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol bij een sportieve prestatie af te raden.

*  Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces.

* Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie .

* Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.

* Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.

* Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.

* Er is grotere kans op blessures (je reageert wat trager, je neemt wat meer risico’s etc)

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top